Če ne plačajo, takoj tožba!

Koprska gasilska zveza in gasilska brigada bosta zaradi zadnjega požara pri Dolu železnici v prihodnjih dneh poslala zahtevek za plačilo skoraj 15.000 evrov stroškov gašenja. Če železnica ne bo plačala, bosta proti njej nemudoma vložili tožbo. Zahtevek in morebitno tožbo proti železnici pripravlja tudi občina Hrpelje-Kozina.

Zaradi velikega požara pri Dolu gasilci od Slovenskih železnic pričakujejo takojšnje plačilo
Zaradi velikega požara pri Dolu gasilci od Slovenskih železnic pričakujejo takojšnje plačilo 

KOPER, HRPELJE>“Najprej jih bomo pozvali k plačilu. Če ne bodo plačali, bomo takoj vložili tožbo. Ta primer je več kot jasen. Imamo dokaze, imamo priče, ki so videle, kako so železničarski delavci zanetili požar. Zdaj bomo pa lahko res spoznali, kakšen je odnos železnice do našega dela,” pravi direktor koprske gasilske brigade Vilij Bržan. V gasilski brigadi so izračunali, da jih je gašenje požara pri Dolu stalo 4596 evrov.

V prihodnjih dneh bodo iz koprske gasilske brigade železnici poslali poziv, naj plača stroške gašenja požara pri Dolu, ki so ga po njihovih podatkih in po izjavah očividcev zanetili železniški delavci.

Iz Slovenskih železnic so nam pojasnili, da so pred požarom delavci SŽ na progi pri Dolu menjavali tirnice. Ker njihova komisija še ni zaključila preiskave o dogodku, o krivcu za požar in o okoliščinah ne morejo govoriti. Sicer pa so poudarili, da svoje delavce redno izobražujejo s področja varstva pri delu.

Sami klicali pomoč

Njihovemu znesku bodo prišteli še zahtevek Obalne gasilske zveze Koper za stroške gašenja prostovoljnih gasilcev vseh desetih društev koprske občine. Po besedah predsednika zveze Mirana Gregoriča je pri Dolu 39 prostovoljnih gasilcev gasilo kar 309 ur, stroški gašenja pa znašajo 10.330 evrov. “Tudi za nas je krivec za požar povsem jasen,” pravi Gregorič. Oba dodajata, da v zahtevkih ni upoštevana še škoda naravnega okolja in stroški helikopterja.

“Za požar v Dolu so nas iz železnice celo sami klicali iz njihovega dispečerskega centra. Prosili so za pomoč in dejali, da jim je požar ušel iz nadzora,” je pojasnil Bržan.

Ker je po njihovem mnenju krivda železničarjev več kot dokazana, ne bodo čakali na skupno tožbo za vse požare v letih 2009, 2010 in 2011, ampak bodo za zadnji požar pri Dolu železnico tožili takoj. “Zaradi vseh peripetij z železnico in sodišči smo žal zamudili s tožbo za odškodnino za požare v letu 2008,” še dodaja Bržan. Gasilska brigada je leta 2008 imela 10.400 evrov stroškov z gašenjem požarov ob železnici.

Malomarnost železnice

Zahtevek koprske gasilske brigade in obalne gasilske zveze pa ne bo edini, ki ga bodo na Slovenskih železnicah prejeli v prihodnjih dneh. Kot je napovedal hrpeljski župan Zvone Benčič Midre, bo plačilo stroškov gašenja od železnice ob zadnjem požaru pri Prešnici zahtevala tudi občina Hrpelje-Kozina. “Stroški znašajo približno 20.000 evrov,” pravi poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Robert Kastelic. Požar pri Prešnici in Črnotičah je zanetil vlak.

Požar pri Dolu, Črnotičah in nad Prešnico je 6. in 7. oktobra gasilo nekaj manj kot 300 gasilcev koprske in kraške gasilske zveze, koprske brigade, sežanskega zavoda ter gasilci s Postojnskega in Bistriškega. Pri Dolu je zgorelo dvanajst hektarjev površin, pri Črnotičah štiri, med Prešnico in Kozino pa kar 20 hektarjev gmajne, podrastja in gozda.

“Najprej bomo poslali zahtevek za povračilo stroškov, če to ne bo uspelo, pa bomo šli v tožbo. Ker gori vedno na istih krajih, ne moremo govoriti o naključju, ampak le o malomarnosti železnice. Ta denar občina jemlje svojim ljudem iz ust. Namesto da bi zgradili en pločnik, moramo plačevati stroške gašenja!” Po njegovem je sistem, ki velja v Sloveniji, nepravičen in bi ga morali popraviti tako, da bi škodo plačal zgolj povzročitelj.

Izgubili in še plačali

Kot smo že večkrat poročali, Slovenske železnice in zavarovalnica Triglav nočeta plačati stroškov gašenja, čeprav požare ob progi redno netijo vlaki. Koprska gasilska brigada je na sodišču trikrat uspešno iztožila plačilo stroškov, v zadnjem primeru pa je sodnica odločila v korist železnice.

Po temeljitem dokaznem postopku je razsodila, da je železnica ravnala malomarno le v treh od 85 požarov, za kolikor so jih v letih 2005, 2006 in 2007 tožili gasilci. Namesto 91.000 evrov mora železnica oziroma zavarovalnica Triglav plačati brigadi le 5421 evrov. Ker je sodnica brigadi naložila še plačilo stroškov sojenja, bo tako brigada prejela le pičlih 1872 evrov. DANIJEL CEK


Najbolj brano