Severna Koreja in ZDA znova o jedrski razorožitvi

Ameriški in severnokorejski pogajalci so danes v Švici začeli neposredne pogovore, katerih cilj je oživitev zastalih pogajanj o jedrski razorožitvi Severne Koreje. Po pričakovanjih naj dvodnevno srečanje ne bi prineslo preboja, gre pa za pozitiven razvoj, ki naj bi preprečil prenagljene poteze Pjongjanga.

Severna Koreja in ZDA so znova sedli za mizo in se začeli pogovarjati o jedrski razorožitvi. Foto: Reuters
Severna Koreja in ZDA so znova sedli za mizo in se začeli pogovarjati o jedrski razorožitvi. Foto: Reuters

ŽENEVA> Ameriško ekipo na pogovorih na veleposlaništvu ZDA v Ženevi vodi ameriški pogajalec za Severno Korejo Stephen Bosworth, severnokorejsko delegacijo pa namestnik zunanjega ministra Kim Kye Gwan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po srečanju Boswortha in Kima konec julija v New Yorku je Severna Koreja izrazila pripravljenost za čimprejšnjo obnovitev šeststranskih pogajanj o svojem jedrskem programu, a brez pogojev. Po mnenju analitikov severnokorejska stran na pogovorih danes in v torek ne bo popuščala.

V okviru šeststranskih pogajanj so sicer ZDA, Rusija, Kitajska, Japonska, Južna Koreja in Severna Koreja leta 2005 dosegle dogovor o jedrski razorožitvi Severne Koreje v zameno za pomoč v energiji in normalizacijo odnosov. A Pjongjang je aprila 2009 zapustil pogajalsko mizo, mesec zatem pa izvedel svoj drugi jedrski poskus.

STA


Najbolj brano