Na volitvah v Tuniziji visoka volilna udeležba

Prve volitve po padcu režima Zina el Abidina Ben Alija v Tuniziji so včeraj minile mirno in v znamenju visoke volilne udeležbe, ki naj bi dosegla več kot 70 odstotkov. Volilci so na zgodovinskih volitvah izbirali člane ustavodajne skupščine, ki bo pripravila novo ustavo in izbrala začasnega predsednika.

Volitev v Tuniziji se je udeležilo več kot 70 odstotkov volilnih upravičencev Foto: Reuters
Volitev v Tuniziji se je udeležilo več kot 70 odstotkov volilnih upravičencev Foto: Reuters

TUNIS> Volilna udeležba naj bi bila po še neuradnih podatkih več kot 70-odstotna, zabeležili pa so nekaj nepravilnosti. Kot je povedal vodja volilne komisije Kamel Jendoubi, so nekatere stranke prekršile volilni molk, ki velja že drugi dan, nekateri politiki so pritiskali na nepismene volilce, drugi pa so na volilce skušali vplivati s kratkimi sporočili SMS.

Ob okrepljenih varnostnih ukrepih so se volišča odprla ob 7. uri po lokalnem času, na njihovo odprtje pa so že čakali ljudje, ki so stali v dolgih vrstah. Uradne izidi naj bi objavili v torek, saj so uro pred zaprtjem volišč ljudje še naprej množično prihajali je sporočil Jendoubi.

Napisali bodo novo ustavo

Približno 7,2 milijona volilnih upravičencev je na teh zgodovinskih volitvah volilo člane skupščine, ki bo v enem letu pripravila novo ustavo. Ta bo določila, kakšna vlada bo prevzela vodenje doslej neomajno sekularne države. Skupščina bo izbrala tudi začasnega predsednika, ki bo imenoval premierja in vlado za čas, ko bodo delegati pripravljali novo ustavo.

Za 217 sedežev v ustavodajni skupščini se je na volitvah potegovalo več kot 10.000 kandidatov.

Med več kot 100 registriranimi političnimi strankami naj bi se jih v skupščino sicer uvrstila le peščica. Po napovedih naj bi največ glasov prejela islamistična stranka Ennahda (Prerod), vendar je volilni sistem zastavljen tako, da bo v proces priprave nove ustave vključenih čim več strank in torej daje prednost manjšim skupinam z manj denarja.

Vodjo islamističnega Preroda so pošiljali nazaj v London

Vodjo stranke Ennahda Rachida Ghannouchija so sicer včeraj na volišču v Tunisu, kjer je oddal svoj glas, zmerjali. Več sto ljudi ga je pred voliščem v bogatejši četrti mesta pozivalo, naj “izgine” in se vrne v London, kjer je bil leta v izgnanstvu.

Ghannouchi, čigar stranka ima podporo med revnejšim prebivalstvom, je brez besed sedel v avtomobil in s prsti pokazal znak za zmago. Pred tem je zagotovil, da bo spoštoval izid volitev ter izrazil veselje ob zgodovinskem dnevu, na katerem je kot 70-letnik tudi sam prvič volil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

To so bile prve volitve devet mesecev po padcu režima Zina el Abidina Ben Alija, ki je bil na oblasti 23 let.

STA


Najbolj brano