Longhi potrdil naslov z zmago v Idriji

Z relijem Idrija Cerkno se je včeraj končala sezona državnega prvenstva. Zadnjo preizkušnjo je dobil Italijan Piero Longhi (Škoda Fabia S 2000), ki je tekmoval s slovensko licenco in tako osvojil tudi naslov prvaka.

Zmagovalec Piero Longhi (prvi v desni trojki) (Foto: Igor Mušič)
Zmagovalec Piero Longhi (prvi v desni trojki) (Foto: Igor Mušič) 

IDRIJA> Drugi je bil Rajko Žakelj (Mitsubishi Lancer EVO IX), tretji pa Mitja Klemenčič (Mitsubishi Lancer EVO IX).

V ekipi Target Motosport so Longhija pripeljali kot zamenjavo za poškodovanega Aleksa Humarja, lanskega prvaka. Longhi je pred idrijskim nastopil že na relijih Saturnus, Velenje, Maribor in Ajdovščina in na vseh zmagal, tako da je imel pred zadnjo preizkušnjo že 57 točk prednosti pred zasledovalci. Za potrditev skupne zmage bi tako potreboval le tri točke, vendar si je naslov zagotovil že pred začetkom dirke; edini tekmec, ki je še imel nekaj možnosti za teoretično zmago, Rok Turk, se namreč ni odločil za nastop na idrijskem tekmovanju, saj ta konec tedna dirka v francoskem Antibesu v evropski konkurenci.

Kratek, a zahteven reli v Idriji in okolici je zahteval precej odstopov. Na sporedu je bilo, vključno s petkovim superspecialom, le sedem hitrostnih preizkušenj, skupno je bil reli dolg le 75,60 kilometra. A tehnične težave in napake so naredile selekcijo med dirkači, davek pa so plačali tudi najboljši. Že v petek je imel težave Čeh Roman Kresta, ki je s Škodo Fabio S 2000 veljal za enega favoritov za zmago, včeraj pa je zaradi okvare dirkalnika dokončno odstopil, pokvarjen menjalnik pa je ustavil tudi Finca Jarkka Miettinena, ki je bil kot nekdanji svetovni prvak skupine N tudi med najbolj uglednimi gosti relija.

Nekaj trenutkov strahu je doživel tudi Longhi. Po dobrem začetku sobotnega dela relija je na tretjem "brzincu" naredil napako in se zavrtel. Izgubil je skoraj minuto, vodstvo je začasno prevzel Peljhan, ki pa ga je nato izdala tehnika. Na zadnjih treh HP domači adut ni startal in Loghi je imel odprto pot do zmage.

STA


Najbolj brano