Vesno za najboljši celovečerni film za Cvitkovičev Arheo

Na 14. festivalu slovenskega filma v Portorožu je nagrado vesna za najboljši dobil celovečerni film Arheo režiserja Jana Cvitkoviča. Slednji prejme tudi vesno za najboljšo režijo. Vesna za najboljšo glavno žensko vlogo gre v roke igralke Nine Rakovec, za najboljšo moško glavno vlogo pa igralcu Juretu Henigmanu, oba iz filma Izlet.

Jan Cvitkovič bo nocoj prejel dve vesni.
Jan Cvitkovič bo nocoj prejel dve vesni. 

PORTOROŽ> Nagrade vesna in ostale festivalske nagrade bodo nagrajencem podelili zvečer na zaključni festivalski prireditvi ob 22.30 uri. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik petčlanske strokovne festivalske žirije Matjaž Javšnik, je bilo filmov veliko in zato niso kaj dosti spali. "Selektor nam je pustil veliko dela, v tako kratkem času pogledati 53 filmov in obdržati fokus ni lahko, še posebej, ker je bilo veliko kakovostnih filmov in so si zaslužili globlji vpogled," je dejal.

Vesna za najboljši celovečerni filmu gre Arheu Jana Cvitkoviča, in sicer za nepričakovano izkušnjo čistega filma. "Gre za film, ki vam je lahko všeč ali ne, nihče pa ne more reči, da je polizdelek oziroma, da krši kakršno koli pravilo filma," je zapisala žirija. Vesno za najboljši kratki film so podelili filmu Obisk režiserja Miha Mazzinija. Kot je dejal Javšnik v obrazložitvi nagrade, gre za maksimalno miniaturo in je krasen film ter spodbuden dosežek. Vesna za najboljšo režijo gre v roke Cvitkoviča, za fascinantno avtorsko delo.

Slavila bosta Izlet ter Kruha in iger

Vesno za najboljši scenarij prejme režiser filma IzletNejc Gazvoda, in sicer za univerzalno zgodbo, ki je umeščena v konkreten prostor in čas. Vesno za najboljšo glavno žensko vlogo bo za polnokrvno in senzibilno igro prejela igralka Nina Rakovec, ki je nastopila v filmu Izlet, za osvežujočo naravnost kompleksnega lika pa bo vesno za glavno moško vlogo prejel Jure Henigman, prav tako iz filma Izlet.

Vesno za najboljšo žensko stransko vlogo v filmu Kruha in iger bo za duhovito ravnovesje med dvema poloma ženskega bitja prejela Saša Pavček, vesno za najboljšo moško stransko vlogo prav tako v filmu Kruha in iger pa Jonas Žnidaršič, in sicer za odlično upodobitev labilnega karakterja, je v obrazložitvi zapisala žirija.

Vesna za najboljšo fotografijo gre v roke Jureta Černeca, za film Arheo za enakovredno izkoriščanje širokega in ozkega plana pri kreiranju novega sveta. Za konceptualno ustvarjanje atmosfere filma Izlet bo šla vesna za najboljšo glasbo v roke New wawe syria - Roka Pezdirca in Urše Golob.

Nagrada tudi Aleksandrinkam

Vesna za najboljšo montažo pa gre Nejcu Gazvodi in Janezu Lapajni za pogumno kompozicijo rezov v filmu Izlet. Vesno za najboljši študentski film bo prejel film SmetiDominika Menceja za subtilno zaokrožen film, ki prebije meje žanra in apelira na našo zavest.

Vesno za najboljši dokumentarni film bo prejel Metod Pevec za film Aleksandrinke, gre za film, ki po mnenju žirije z občutkom izčrpno raziskuje zgodovinsko pomembno temo. Vesno za najboljši animirani film bo prejel film Last minute za izraženo bistvo z enostavnimi sredstvi. Vesna za najboljšo scenografijo bo šla v roke Duška Milavca za estetiko in funkcionalnost scenskih elementov v filmu Oči, a lahko jaz šofiram? Vesno za najboljšo kostumografijo bo za verodostojno rekonstrukcijo obdobja v filmu Kruha in iger prejela Katja Hrobat, vesno za najboljši ton pa bo za ekspresivni ton, ki je nadomestil vse besede, prejel Julij Zornik za film Oči, a lahko jaz šofiram? Vesno za posebne dosežke in sicer za glavno vlogo v filmu Stanje Šoka, je žirija namenila Martinu Marionu za impresivno in neobremenjeno pojavnost v slovenskem filmu. Zvezda je rojena, so še zapisali v obrazložitvi.

Poleg nagrad vesna na festivalu podeljujejo tudi druge nagrade. Nagrado slovenskih filmskih kritikov in publicistov za najboljši celovečerni film bo prejel film Izlet Nejca Gazvode. Stopovo nagrado za igralske dosežke pa igralska trojica Jure Henigman, Nina Rakovec in Luka Cimprič, prav tako za film Izlet. Kodakovo nagrada za najboljšo fotografijo bo za film Lahko noč gospodična prejel Sven Pepeonik, kodakovo nagrado za najboljši študentski film pa Boriz Bezić za režijo in scenarij filma Veter v meni.

STA


Najbolj brano