Turizem se bo usmeril v zeleno Slovenijo

Aktivnosti turizma bodo usmerjene v aktivno, zeleno in zdravo Slovenijo, je ob današnjem svetovnem dnevu turizma poudarila direktorica Slovenske turistične organizacije STO Maja Pak. Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj pa meni, da je trajnostna komponenta turizma tudi socialna, ekonomska, etična in okoljska.

  Pohodništvo, naravi neškodljiva oblika turizma, postaja vse bolj priljubljeno.
Pohodništvo, naravi neškodljiva oblika turizma, postaja vse bolj priljubljeno. 

LJUBLJANA>Maja Pak je ob svetovnem dnevu turizma, ki poteka pod sloganom Turizem-povezovalec kultur, povedala tudi, da bo STO obenem vse bolj osredotočena na najbolj atraktivne ciljne segmente, spodbujala bo letalske povezave s ključnimi trgi, usmerili se bodo v sodobna trženjska orodja ter v intenziviranje in optimiziranje trženjskih aktivnosti.

Prav tako bodo razvijali kakovostne in inovativne produkte visoke dodane vrednosti ter spodbujali trženje zelenega oziroma trajnostnega turizma. Izpostavila je, da bo med prednostnimi nalogami partnerstva na področju trženja in promocije tudi gradnja znamke I feel Slovenia.

Pet novih letalskih povezav

Po besedah v. d. generalnega direktorja direktorata za turizem na ministrstvu za gospodarstvo Marjana Hribarja je turizem eden najmočnejših globalnih delodajalcev in spodbujevalcev gospodarskega razvoja 21. stoletja. “Eno med dvanajstimi delovnimi mesti je v turizmu, sektor predstavlja pet odstotkov globalnega BDP in 30 odstotkov svetovnega izvoza storitev,” je dejal.

STO bo po Hribarjevih besedah izvedla partnerske aktivnosti oziroma skupne oglaševalske kampanje z nizkocenovnimi letalskimi prevozniki. Ob tem je napovedal, da bo Slovenija tako dobila vsaj pet novih letalskih povezav. Več o tem pa naj bi bilo znano v naslednjih 14 dneh.

Količina ali kakovost?

Prihodnost slovenskega eko turizma je odvisna od tega, ali se bo naš turizem usmeril v trg, ki želi čim več in čim bolj, ali pa se bo usmeril v tiste trge, ki želijo več, želijo eko, pa je opozorila Lučka Kajfež Bogataj. Poudarila je, da je raven ekološke ozaveščenosti Slovencev in slovenskih turistov nizka.

Pri nas številni hoteli nimajo podatkov o porabi energije na nočitev turista, o količini odpadkov, ki jih posamezen turist pridela, niti o porabljeni vodi. Obenem večina slovenskih turistov in turističnih delavcev enači kakovost dopusta z veliko potrošnjo energije vode in hrane, turisti, ki prihajajo iz bolj razvitih držav, pa pričakujejo tudi eko kakovost, je še povedala.

Treba je zaščititi naravo

V Sloveniji je, za zdaj, masovni turizem še neznan. Preden pa se slovenska neokrnjena narava postavi na ogled masovnim množicam tujih turistov, jo je treba najprej zaščititi, meni Kajfež Bogatajeva.

Predsednik Turistično gostinske zbornice Zdravko Počivalšek verjame, da bi ob pravih ukrepih in tvornem sodelovanju različnih resorjev lahko čez pet let namesto sedanjih dveh milijard evrov zaslužili tri milijarde evrov iz tujskega turizma na leto.

Slovenski turisti radi obiščejo Hrvaško

Po podatkih državnega statističnega urada se je vsak tretji prebivalec Slovenije, star 15 let ali več, med letošnjim aprilom in junijem odpravil na vsaj eno turistično potovanje. Skupaj so odšli na dober milijon poslovnih in zasebnih potovanj, kar je v primerjavi z enakim obdobjem lani za 12 odstotkov manj.

Več kot polovica vseh zasebnih potovanj je bila v tujini, od tega dve tretjini na Hrvaškem. Večina ljudi se je na zasebno potovanje odpravila zaradi preživljanja prostega časa, glavne dejavnosti pa so bile sprostitev, počitek in zabava, kažejo statistični podatki za letošnje drugo četrtletje.

STA


Najbolj brano