Stranke ga ne iščejo, mož se ponuja sam

Sodeč po stališčih, ki so jih parlamentarne stranke včeraj predstavile predsedniku države, je najverjetnejši scenarij razpustitev parlamenta in odhod na predčasne volitve. Da bi se izognili presenečenjem pa velja počakati do polnoči, ko poteče rok, do katerega lahko poslanci ali predsednik republike predlagajo kandidata za mandatarja. Prvi se že ponuja: predavatelj marksizma dr. Gojko Stanič.

Borut Pahor, ki si je z   Danilo Türkom takole segel v roko na proslavi v Renčah, od predsednika republike  pričakuje, da bo razpisal predčasne volitve
Borut Pahor, ki si je z Danilo Türkom takole segel v roko na proslavi v Renčah, od predsednika republike pričakuje, da bo razpisal predčasne volitve  

LJUBLJANA> Predsednik republike Danilo Türk je včeraj ves dan zbiral mnenja o tem, kako naj poseže v nastalo politično krizo. Kljuko njegove pisarne so si podajali predsedniki strank in vodje poslanskih skupin, ki jih je Türk prosil, naj mu predstavijo svoja pričakovanja.

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor, se bo na parlamentarnih volitvah potegoval za vnovični mandat, kandidatura za mesto predsednika republike pa ga ne zanima. Tako je Pahor napovedal za Radio Slovenija, pričakuje pa tudi, da bo predsednik republike po včerajšnjih pogovorih s strankami razpisal predčasne volitve. Upa namreč, da “ne bo nihče tako predrzen v svoji ošabnosti, da bo poskušal voditi vlado brez mandata ljudi.”

V SD pot do volitev na široko odprta

Manjkala je le stranka SDS, kjer menijo, “da kakršno koli zavlačevanje z razpisom predčasnih volitev ni primerno”. Večina poslanskih skupin se je že opredelila zanje, je v imenu SDS predsedniku republike sporočil Jože Tanko, ki je v pismu ocenil še, da je nezaupnica vladi tudi nezaupnica Türku, ki da je ideološko koalicijo brez zadržkov podpiral v volilni kampanji, nato nesposobnega kandidata predlagali za predsednika vlade, kasneje pa z uporabo dvojnih meril ocenjeval in podaljševal slabo delo vlade.

Naklonjenost predčasnim volitvam so izpostavili tudi v vseh drugih poslanskih skupinah. Dušan Kumer je v imenu poslancev SD predsedniku republike zatrdil, da ne bodo podprli nobenega novega mandatarja in da so za čim prejšnje predčasne volitve, do katerih je “avtocesta na široko odprta”. V SD upajo, da ne bo prišlo do zavlačevanja postopka za razpis predčasnih volitev.

Presenečenj ne bo?

Glede na to, da sta obe največji stranki SD in SDS zgolj in samo za predčasne volitve, bi za zavlačevanje lahko ocenili že morebitni predlog za mandatarja.

Kandidat tako rekoč ne bi imel možnosti za izvolitev, saj je v prvih dveh krogih za to potrebnih 46 glasov poslancev, ki jih brez glasov SDS ali SD ni mogoče zbrati. Bi pa predlogi za mandatarja (roki za glasovanje o njem ter nato čakanje na drugi in tretji krog glasovanja) zavlekli postopke ter odmaknili skorajšnji razpust parlamenta in razpis predčasnih volitev. Tako bi stranke pridobile čas za pripravo volilnih strategij.

Po včerajšnjih pogovorih pri predsedniku republike so v vseh poslanskih skupinah trdili, da ne iščejo kandidata za novega mandatarja. Možnosti za ponovno glasovanje o zaupnici vladi se je že pisno odrekel tudi premier Borut Pahor. Predsednik republike naj sicer ne bi predlagal kandidata, ki ne bo imel zagotovljene podpore.

A vseeno bo z iskanjem podpre poizkusil Gojko Stanič, politik in predavatelj marksizma, ki je včeraj medijem razkril, da ga h kandidaturi za predsednika vlade nagovarjajo tako pomembni direktorji kot predstavniki sindikatov. O kandidaturi naj bi se že pogovarjal z nepovezanimi poslanci in z Zaresom, ostale namerava nagovarjati danes.

Za zdaj mora biti njegov cilj le ta, da (kot to določa ustava) poslanska skupina, deset poslancev ali predsednik republike do polnoči vložijo njegovo kandidaturo.

JANA KREBELJ


Najbolj brano