O falconu bo odločala naslednja vlada

Vlada, ki opravlja tekoče posle, je minuli četrtek ustavila postopek za oddajo falcona v najem, je potrdila generalna sekretarka vlade Helena Kamnar. Rok za oddajo ponudb na javno naročilo bi se sicer iztekel v torek dopoldne.

O prihodnosti falcona bo odločala prihodnja vlada.
O prihodnosti falcona bo odločala prihodnja vlada. 

LJUBLJANA> Javna agencija za javno naročanje je naročilo za oddajo letala falcon v najem objavila 16. avgusta, z njim pa je vlada želela poiskati najemnika za falcona, ki bi letalo vzel v upravljanje in bi obenem najvišjim predstavnikom države zagotavljal prevoze po ekonomsko upravičeni ceni. Kot je takrat pojasnila Helena Kamnar, bi bili do takšnih prevozov upravičeni predsedniki republike, vlade in državnega zbora.

Letalo je država nameravala oddati v najem za pet let, da se bodo na naročilo odzvali, pa so že pred tedni potrdili v podjetju Linxair. O možnosti so razmišljali tudi v Adrii Airways in v Gio poslovnih aviacijah.

A se je vlada po neizglasovani zaupnici v državnem zboru odločila, da oddaja falcona ne sodi med tekoče posle vlade, zato je postopek ustavila, je povedala Kamnarjeva. Sklep je, kot je dejala, podpisala danes. Odločanje o nadaljnji uporabi letala razrešena Pahorjeva vlada tako prepušča svoji naslednici.

Koliko ponudb je do ukinitve postopka prišlo na javni razpis, pa Kamnarjeva ni vedela.

Letalo je vlada kupila leta 2001 za 33 milijonov dolarjev, tri leta pozneje pa ga je dala v najem v ZDA. Avgusta 2009 je letalo iz ZDA priletelo v švicarski Basel na servis, oktobra istega leta pa je pristalo na brniškem letališču. Po vrnitvi letala v Slovenijo so se nadaljevala pogajanja s ponudniki za najem letala, vendar je bil razpis neuspešen.

STA


Najbolj brano