Na srbsko-kosovski meji je bilo enajst ranjenih

V današnjem incidentu pri mejnem prehodu Jarinje med Kosovom in Srbijo je bilo po podatkih bolnišnice v Kosovski Mitrovici ranjenih sedem Srbov, po podatkih sil Nata (Kfor) pa so ranjeni štirje pripadniki Kforja. Slovenski pripadniki Kforja v incident niso bili vključeni.

     Razmere na Kosovu so (spet) napete. Foto: Tanjug
Razmere na Kosovu so (spet) napete. Foto: Tanjug

PRIŠTINA> Po podatkih bolnišnice v Kosovski Mitrovici, ki jo navaja srbska tiskovna agencija Tanjug, je bilo s strelnim orožjem huje ranjenih šest Srbov, eden pa je utrpel lažje poškodbe zaradi solzivca.

Tiskovni predstavnik Kforja Kai Gudenoge pa je francoski tiskovni agenciji AFP povedal, da so bili v eksploziji doma narejene bombe ranjeni štirje vojaki Kforja, od tega trije lažje in en huje.

Kdo je začel streljati?

Lokalni Srbi trdijo, da so začeli streljati pripadniki Kforja. Gudenoge pa je dejal, da so streljali iz množice in da so morali pripadniki Kforja streljati v samoobrambi z gumijastimi naboji.

Nasilje je izbruhnilo danes okrog 13. ure, ko so pripadniki Kforja na približno 1500 Srbov, ki so protestirali zaradi uničenja njihove barikade, streljali z gumijastimi naboji in proti njim uporabili solzivec. Po navedbah AFP je bilo iz neznanega vira slišati tudi strele iz avtomatskega orožja.

Sedaj je na mejnem prehodu mirno.

Napeto je bilo že sinoči

Ameriški pripadniki mednarodnih sil Kfor na Kosovu so v ponedeljek zvečer in danes zjutraj s pomočjo solzivca pregnali srbske protestnike z barikad pri mejnem prehodu Jarinje. S pomočjo buldožerjev so nato tudi porušili eno barikado, a so protestniki že postavili nove na cesti proti mejnemu prehodu na meji med severom Kosova in Srbijo.

Kot poroča srbska tiskovna agencija Beta, so bili ameriški vojaki precej agresivni do protestnikov na barikadi pri Jarinju in so jih več tudi prijeli. Enega od srbskih mladeničev so morali zaradi poškodb oskrbeti v bolnišnici, štiri pa so pozneje izpustili. Vojaki Kforja so zagrozili še, da bodo prijeli vse, ki se bodo približali njihovi nadzorni točki na mejnem prehodu, še navaja Beta.

Protestniki so metali kamne

Kfor je barikado - velik kup peska - pred mejnim prehodom nato odstranil z buldožerjem, a so ponoči kosovski Srbi navozili nove kupe peska na alternativne poti, ki vodijo do Jarinja. Najmanj eno od teh novih barikad je Kfor že odstranil, a razmere so zelo napete in “igra mačke z mišjo” se nadaljuje, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Konec dopoldneva je že prišlo do novega incidenta v bližini prehoda Jarinje, kjer se je zbralo približno 1500 Srbov, ki so protestirali proti odstranjevanju barikad. Obkolili so pet vozil Kforja, v katerih je bilo približno 30 vojakov, in proti njim metali kamne - eden je zadel nemškega vojaka.

Vojaki s solzilcem nad množico

Vojaki Kforja so dogovorili s solzivcem in razgnali množico, ki pa se je čez nekaj časa po poročanju francoske tiskovne agencije AFP vrnila.

Kosovski Srbi z novimi barikadami protestirajo, ker so na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak na poti proti Srbiji ob evropskih predstavnikih misije Eulex tudi kosovski policisti in cariniki. Na glavnih prometnicah so postavili barikade, ki jih Kfor skuša zdaj odstraniti. Oba prehoda sta sicer odprta za promet, a prometa praktično ni. Tudi zaradi obojestranskega embarga, ki sta ga razglasila Kosovo in Srbija.

Sestanek v Bruslju

Za oskrbo severa Kosova iz Srbije so tamkajšnji Srbi postavili tudi nekaj “črnih” mejnih prehodov in vzpostavili dodatne cestne povezave. Najmanj enega od teh prehodov je Kfor že odstranil in zaprl, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Najnovejše zaostrovanje razmer na severu Kosova naj bi bilo tudi glavna tema novega kroga pogovorov med Beogradom in Prištino, ki naj bi se začel že danes popoldne v Bruslju. Glavni srbski pogajalec Borislav Stefanović pa je že napovedal, da se bo zaradi razmer na srbskem delu Kosova pritožil pri predstavnikih EU, še navaja APA.

STA


Najbolj brano