Gojko Stanič ne bo mandatar

Gojka Staniča poslanci ne bodo predlagali za mandatarja. Največ je stavil na poslanski skupini Zares in nepovezanih poslancev, kjer pa so mu podporo odrekli. Glede na to bi ga lahko za mandatarja predlagal le še predsednik republike Danilo Türk, kar slednjemu predlaga Zelena koalicija.

Bo predsednik države Danilo Türk na predlog Zelene koalicije Gojka Staniča predlagal za mandatarja?    Foto: Tamino Petelinsek
Bo predsednik države Danilo Türk na predlog Zelene koalicije Gojka Staniča predlagal za mandatarja?  Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA> Stanič se je v ponedeljek o podpori pogovarjal s predsednikom stranke Zares Gregorjem Golobičem in vodjo poslanske skupine iste stranke Francom Jurijem, a sta mu oba dejala, da si stranka prizadeva za predčasne volitve, "ne glede na to, kaj bo", je povedal.

Polanska skupina nepovezanih poslancev je o podpori Staniču razpravljala na jutranjem sestanku, ki ga je vodil poslanec Andrej Magajna, a je na njem sklenila, da Staniča ne bo predlagala za mandatarja. Kot je dejal vodja poslanske skupine Franc Žnidaršič, v poslanski skupini navdušenja nad Staničevo kandidaturo ni, in sicer predvsem zato, ker je bolj ali manj jasno, da v DZ ne bi dobil zadostne podpore.

Tako poslanska skupina Staniča ne bo predlagala za mandatarja, lahko pa, kot je dejal, Staniča s svojim podpisom podpre kateri izmed poslancev, če seveda želi (v tem primeru Stanič potrebuje deset podpisov poslancev). Žnidaršič sam bi ga bil pripravljen podpreti, "če bi ga podprla tudi opozicija", a slednja je že napovedala, da tega ne bo storila. "Tako je zame stvar končana in se pripravljam na volitve," je dejal.

Z LDS se ni sestal

Vodja poslanskega kluba LDS Borut Sajovic je povedal, da je Stanič poklical v njihov poslanski klub in izrazil željo po pogovoru, da pa do pogovora "zaradi številnih obveznosti, pa tudi naše odločitve, da ne podpremo nobenega mandatarja in gremo na predčasne volitve", ni prišlo. "Podpiramo pa nekatera razmišljanja, ki jih je predstavil," je dejal.

Sajovic se, kot je dejal, sicer zaveda, "da je žogica glede novega mandatarja v rokah največjih strank": "Slednje pa so svoje povedale, zato ocenjujem, da so predčasne volitve pred vrati."

Poslanci SD vabila niso dobili

Pri predčasnih volitvah po besedah vodje poslanske skupine SD Dušana Kumra vztrajajo tudi socialdemokrati, ki sicer vabila na pogovor s Staničem niso dobili. "V ponedeljek smo pri predsedniku republike jasno povedali, da smo za čimprejšnje predčasne volitve in da v tem času ne bomo podprli nobenega predčasnega mandatarja," je dejal Kumer.

V SLS in Desus so za predčasne volitve

Predsednik SLS Radovan Žerjav je dejal, da časa za kakršno koli proceduralno zapletanje ni. "Menimo, da je treba vsak dan izkoristiti za to, da čim prej pridemo do volitev, da še letos oblikujemo nov parlament in da čim prej pridemo do kredibilne vlade. Vse ostalo so smeti, ki bodo šle mimo nas," je dejal.

Vodja poslanske skupine DeSUS Joško Godec napoveduje, da v stranki ne bodo podprli nobenega mandatarja, ki bi prišel iz t. i. majhnih strank. Če bi mandatarja predlagala SD ali predsednik republike, pa bi o predlogu razmislili. "Vse te ponudbe, ki zdaj prihajajo, pa so čudne in nas oddaljujejo od tistega, kar je najboljše za Slovenijo, to so predčasne volitve," je dejal.

Stanič zdaj upa na sodelovanje

Stanič je še povedal, da podpisov poslancev ne bo več zbiral. Po njegovih besedah je večina strank tudi že odločenih, da gre na predčasne volitve, zato je tudi, kot pravi, vprašanje, če bo predsednik republike sprejel predlog Zelene koalicije in ga predlagal za mandatarja. Stranka - gre za neparlamentarno stranko, na listi katere namerava kandidirati na volitvah - je predlog predsedniku republike poslala v ponedeljek.

Ne glede na vse Stanič zdaj upa, da bodo stranke vsebinsko posvojile program, ki ga je pripravil, oziroma da bodo z njim vsebinsko sodelovale.

Staniča bi lahko za mandatarja predlagala ena izmed poslanskih skupin ali 10 poslancev, lahko pa bi ga predlagal tudi predsednik republike. Vsi bi to morali storiti danes do polnoči, kar pa je, kot kaže, malo verjetno.

STA


Najbolj brano