Egipčani bodo volili konec novembra

V Egiptu se bodo prve parlamentarne volitve po strmoglavljenju egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka začele 28. novembra, je danes odločil vladajoči vrhovni svet oboroženih sil. Volitve v spodnji dom parlamenta bodo potekale v treh krogih.

Egipčani bodo volili konec novembra, nato pa še decembra. Foto: Reuters
Egipčani bodo volili konec novembra, nato pa še decembra. Foto: Reuters

KAIRO> Vrhovni svet oboroženih sil, ki po padcu Hosnija Mubaraka začasno vodi vlado, je še odločil, da se bodo volitve v zgornji dom parlamenta začele 29. januarja, je poročala uradna tiskovna agencija Mena.

Sprejeti bodo morali tudi novo ustavo

Datum predsedniških volitev, po katerih je vojska obljubila, da bo v celoti prepustila oblast civilnim oblastem, pa še ni določen, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dodaja še, da bo nov parlament moral sprejeti tudi novo ustavo.

Vlada je pred tem v nedeljo sprejela spremembe volilnega zakona, po katerem bodo dve tretjini poslancev v oba domova parlamenta izvolili po proporcionalnem sistemu, tretjino pa po večinskem. Do tega so bile kritične številne politične skupine, ki trdijo, da večinski sistem omogoča vrnitev predstavnikov starega režima v parlament.

Zadnje volitve so bile lansko zimo

V skladu s spremembami bo v spodnjem domu parlamenta 498 poslancev namesto dosedanjih 504, v zgornjem domu pa 270 namesto dosedanjih 390.

Parlamentarne volitve so bile nazadnje novembra in decembra lani, na katerih je Mubarakova vladajoča stranka prepričljivo zmagala. Po prepričanju mnogih so bile volitve polne nepravilnosti in zato tudi eden od vzrokov za ljudsko vstajo, zaradi katere je bil Mubarak prisiljen k odstopu 11. februarja.

STA


Najbolj brano