Agroind Vipava je povečal izvoz vin

V tekočem poslovanju ni več izgube, povečuje se tudi izvoz vin na tradicionalno dobre in nove evropske in svetovne trge, je na današnji novinarski konferenci v Vipavi povedal direktor Agroinda Vipava Jožko Ambrožič. Prve uspehe dosegajo v izvozu tudi na Kitajsko in v ZDA.

Agroind vino izvaža tudi  na Kitajsko in v ZDA
Agroind vino izvaža tudi na Kitajsko in v ZDA 

VIPAVA> Poleg tradicionalnih izvoznih trgov v državah nekdanje Jugoslavije so se v vipavski kleti začeli ozirati tudi po drugih, novih trgih. Po besedah direktorja komerciale Agroinda Klavdija Skrta so tako prvi pogovori že obrodili uspehe, saj so vipavska vina dobro sprejeli tudi v Nemčiji, državah Beneluxa, Veliki Britaniji, ZDA in na Kitajskem.

“Zanimivo pa je, da je vsak izmed teh trgov specifičen, vsak išče in želi nekaj drugega - na Kitajskem se prodajajo predvsem zrela rdeča vina, ki nimajo pretirane kisline, v Veliki Britaniji pa so bolj iskana sveža, strukturirana in nepoznana vina,” je še povedal Skrt.

Četrtina vina gre v izvoz

Tako so uspeli izvoz vin z lanskih 13 dvigniti na skoraj 25 odstotkov, v vipavski kleti pa si želijo, da bi v tujini prodali vsaj tretjino letnega pridelka. Letos so ponovno izboljšali prodajo v Bosno in Hercegovino, kamor so že izvozili 700.000 litrov vina, in v Srbijo, kjer so prodali 200.000 litrov vina. Zato pa na slovenskem vinu ustvarijo le še 15 odstotkov prodaje.

Prepoznavnost slovenskih vin in Slovenije se je tudi v svetu v zadnjem letu dvignila, saj vinarji vse pogosteje skupaj nastopajo na tujih trgih in sejmih. K temu je pripomoglo tudi kmetijsko ministrstvo, ki je slovenskim vinarjem pomagalo pri povezovanju, je še povedal Ambrožič.

Letošnje grozdje je zdravo in kakovostno

Sicer pa so v vipavski vinski kleti po letošnji trgatvi, ki se je končala 13. septembra, zelo zadovoljni. Odkupili so nekaj manj kot pet milijonov kilogramov grozdja, ki pa je bilo zdravo in zelo kakovostno. “Letošnje vremenske razmere so bile idealne za vinsko trto in le upamo, da bomo pridelali tudi kakovostno vino,” je še poudaril Ambrožič.

Posebna pozornost je bila tako kot pretekla leta namenjena domačim, avtohtonim sortam, kot sta zelen in pinela.

Med 30 in 50 centi za kilogram

Ambrožič je še povedal, da so vinogradnikom, ki so preko Kmetijske zadruge Vipava oddali grozdje v vipavsko klet, doslej izplačali približno polovico oddanih količin grozdja v letu 2010. Vipavski kmetijski zadrugi so sicer dolžni še 1,6 milijona evrov zaradi neplačanega grozdja v letu 2009, vendar bo zadruga to vsoto pretvorila v dokapitalizacijski vložek, saj je pridelovalce grozdja že poplačala s svojim denarjem. Direktor Agroinda še pravi, da se bo cena za letos oddano grozdje gibala med 30 in 50 centi za kilogram.

STA


Najbolj brano