Türk upa na podporo Sloveniji za članstvo v VS ZN

Predsednik Danilo Türk je v govoru v okviru 66. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov (ZN) nastopil kot zadnji govornik. V govoru je omenil kandidaturo Slovenije za članstvo v Varnostnem svetu (VS) ZN v letih 2012 in 2013, med pomembnejšimi temami pa je izpostavil človekove pravice.

Predsednik Danilo Türk je na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov  posebej izpostavil človekove pravice. Foto: Leo Caharija
Predsednik Danilo Türk je na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov posebej izpostavil človekove pravice. Foto: Leo Caharija

NEW YORK> Türk je uvodoma pozdravil odločitev predsednika GS ZN Nasirja Abdulaziza al Naserja, da postavi mediacijo v središče razprav, ker je to še posebej primerno v trenutku iskanja mirne rešitve izraelsko-palestinskega spora. Pri tem je omenil, da je EU vpletena v posredovanje z dvema ciljema. To sta oživitev mirovnega procesa z rešitvijo dveh držav in iskanje ustreznega statusa Palestine v ZN. Türk je dejal, da je treba slednji cilj razumeti kot podporo prvemu.

V nadaljevanju je pozdravil sprejem Južnega Sudana v ZN, pa tudi odločitev Generalne skupščine ZN, da libijski sedež v svetovni organizaciji podeli nacionalnemu prehodnemu svetu Libije. Omenil je torkovo srečanje prijateljev nove Libije na visoki ravni in dejal, da obstaja dobra možnost za uspeh sodelovanja med Libijci in ZN ter regionalnimi organizacijam, kot sta Arabska liga in Afriška unija. “Slovenija je pripravljena nadaljevati svojo vlogo v tem okviru,” je dejal.

Ublažiti je treba podnebne spremembe

Mednarodna skupnost mora narediti odločne korake proti novemu in učinkovitemu sistemu za blaženje učinkov podnebnih sprememb in Türk je izrazil upanje, da bo letošnja podnebna konferenca ZN v Durbanu pomenila korak naprej k dogovoru. “Negativni učinki podnebnih sprememb niso enakomerni. Posebno pozornost moramo nameniti izzivom, s katerimi se soočajo majhne otoške države v razvoju, ki so najbolj ranljive,” je povedal Türk.

Posebno pozornost je trebno nameniti Afriki

Konferenca o trajnostnem razvoju prihodnje leto v Braziliji bo priložnost za obnovo politične zaveze trajnostnemu razvoju in bi morala razviti nov koncept razvoja, ki bo zajel gospodarsko rast, družbeni razvoj in zaščito okolja. Po Türkovih besedah se ne sme pozabiti niti na razvojne cilje, zajete v Deklaraciji tisočletja, pri čemer je treba posebno pozornost nameniti potrebam Afrike.

Ženske naj imajo več moči v kmetijstvu

Türk se je zavzel tudi za učinkovitejšo razvojno pomoč in dejal, da se razumevanje povezave med razvojem in človekovimi pravicami utrjuje. Na povezavo kaže vloga žensk v razvoju. Raziskava Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) je namreč pokazala, da lahko večja moč žensk v kmetijstvu zmanjša lakoto za 30 odstotkov. Po predsednikovih besedah sta enakost med spoloma in večja vloga žensk bistveni za promocijo miru, varnosti in razvoja. Zato Slovenija trdno podpira delo nove organizacije “ZN ženske”.

Prednostna naloga so pravice otrok

Med slovenskimi prednostnimi nalogami na področju človekovih pravic je Türk posebej izpostavil izobraževanje o teh pravicah in pravice otrok. “Slovenija si je letos kot predsedujoča Izvršnemu odboru Unicefa neutrudno prizadevala za splošno ratifikacijo obeh izbirnih protokolov h Konvenciji o pravicah otrok,” je povedal predsednik in v nadaljevanju poudaril pomen izobraževanja o človekovih pravicah.

Položaj človekovih pravic je posebej pereč na Afriškem rogu, kjer je huda lakota, kar je predsednik označil za krizo človeškega obstoja in človekovih pravic ter se zavzel za več mednarodne pomoči.

Türk upa na široko podporo pri kandidaturi Slovenije

Na koncu je Türk poudaril trdno zavezo Slovenije ZN kot organizaciji vseh in za vse ter dejal, da je Slovenija v tem duhu predstavila svojo kandidaturo za nestalni sedež v VS ZN. Izrazil je upanje na široko podporo in obljubil, da bo Slovenija v primeru izvolitve delovala kot zvesta članica ZN, ki se zaveda odgovornosti VS ZN do organizacije in njenega članstva. “Poštenost je vrednota, ki jo mednarodna skupnost najbolj potrebuje,” je sklenil Türk.

STA


Najbolj brano