SDS bi s Hrvaško konstruktivno sodelovala

Stranka SDS je na svojem spletnem portalu danes zavrnila namige, da bo, če bo zmagala na prihodnjih volitvah, zaostrila odnose s Hrvaško, na kar namigujejo predvsem hrvaški mediji. “SDS bo konstruktivno sodelovala pri ohranjanju dobrih odnosov med Slovenijo in Hrvaško, za podrobnosti pa bo čas po volitvah,” so poudarili v stranki.

V SDS pravijo, da bi v primeru zmage na prihodnjih volitvah ohranjali dobre odnose s Hrvaško   Foto: STA
V SDS pravijo, da bi v primeru zmage na prihodnjih volitvah ohranjali dobre odnose s Hrvaško  Foto: STA

LJUBLJANA>“SDS trenutno ni v položaju, ko bi lahko sprejemala konkretne odločitve glede odnosov s Hrvaško,” so poudarili v stranki in dodali, da so predčasne volitve, zmaga in vlada SDS možni, a vendarle še hipotetični.

SDS: spoštujemo mednarodne pogodbe, tudi če nam niso všeč

“SDS je državotvorna stranka, ki spoštuje mednarodne pogodbe, tudi če ji niso všeč,” so poudarili v zvezi z namigi, da SDS ob prihodu na oblast ne bi izvajala arbitražnega sporazuma s Hrvaško ali pa da bi lahko blokirala ratifikacijo pristopne pogodbe Hrvaške za članstvo v EU, dokler ne bi bila arbitraža zaključena v slovensko korist.

“Kritični smo do sleherne neverodostojne politike,” še nadaljujejo v stranki in spominjajo, “da bi se Hrvaška morala spomniti situacije v zvezi s sporazumom Drnovšek-Račan, ki sta ga sprejeli obe vladi, vendar Hrvaška svoje zaveze ni spoštovala”.

SDS podpira vstop Hrvaške v EU

“Predstavniki SDS, bodisi v vladi ali zunaj nje, so vedno podpirali evropsko perspektivo Hrvaške - kot tudi drugih nekdanjih jugoslovanskih republik. SDS tudi nikoli ni blokirala Hrvaške, ampak jo je podpirala pri njenih prizadevanjih,” so še poudarili v največji opozicijski stranki.

“Kljub navedenemu pa SDS seveda skrbi tisti tok hrvaške politike, ki želi Slovenijo izločiti iz jadranske politike oziroma ekonomije in temu toku se upiramo,” so še zapisali na spletni stranki SDS.

STA


Najbolj brano