Padec slovenske vlade bo vplival na Hrvaško

Padec slovenske vlado bo lahko vplival tudi na predvolilno kampanjo na Hrvaškem zaradi morebitnega izbruha nacionalizma, opozarja eden izmed najbolj branih hrvaških spletnih portalov, T-portal. Politični vakuum v Sloveniji bo lahko vplival tudi na dogodke v območju evra, pa ocenjuje Novi list.

Eden od najbolj branih hrvaških spletnih portalov T-portal opozarja, da bi padec slovenske vlade lahko vplival tudi na predvolilno kampanjo na Hrvaškem zaradi morebitnega izbruha nacionalizma.
Eden od najbolj branih hrvaških spletnih portalov T-portal opozarja, da bi padec slovenske vlade lahko vplival tudi na predvolilno kampanjo na Hrvaškem zaradi morebitnega izbruha nacionalizma.  

ZAGREB> Hrvaški politolog Damir Grubiša je za T-portal poudaril, da sprememba oblasti načeloma ne bi smela vplivati na odnose med Hrvaško in Slovenijo, ker resne države spoštujejo podpisane mednarodne pogodbe. Hkrati pa meni, da je vse možno, "zaradi virusa nacionalizma, ki je še vedno živ v nekonsolidiranih demokracijah".

"Janez Janša ne more odprto rušiti arbitražnega sporazuma, lahko pa zaplete zadeve v Sloveniji. Pred nami so ratifikacije in implementacije, mnoge scile in karibde so na tej poti," ocenjuje profesor na zagrebški fakulteti za politične vede Grubiša. Izpostavil je, da bo marsikaj odvisno od tega, kako bo do Janše nastopila EU.

Politolog Višeslav Raos pa ocenjuje, da Slovenija zaradi svoje verodostojnosti ne bi več smela delati težav Hrvaški. Kot je dodal, sta državi izčrpali teme, okrog katerih sta se spopadali.

Grubiša je še opozoril, da krepitev desnice v Sloveniji ob obstoječih razmerah v BiH in Srbiji lahko vpliva na parlamentarne volitve na Hrvaškem, ker "se nacionalizmi medsebojno razumejo".

Raos prav tako pričakuje, da bo HDZ zaostrila predvolilno retoriko, da bi preprečila zapravljanje glasov na desnici, "nacionalistične izlete" pa bo lahko imela tudi levosredinska opozicijska koalicija, ki se bo na ta način izogibala ocenam, da je "anacionalna".

Sicer pa, dodaja Raos, če bo Janša prišel na oblast, kar je vprašljivo zaradi bremena korupcijske afere s Patrio, se bo moral na oblasti ukvarjati s pomembnejšimi zadevami, kot je "Velika Slovenija".

V Sloveniji bo vakuum

Novi list danes poudarja, da je Pahorjeva vlada padla pod bremenom gospodarske krize, ki ogroža temelje slovenske družbe. Napoveduje večmesečni politični vakuum v Sloveniji do oblikovanja nove vlade ter se sprašuje, ali si država to lahko privošči glede na globoko krizo evra.

Reški časnik opozarja, da mora slovenski parlament 27. septembra ratificirati povečanje pooblastil evropskega sklada za finančno stabilnost, ki je pomemben za rešitev Grčije in celotnega območja evra.

Izpostavlja, da je izid plenarnega zasedanja državnega zbora negotov, ker politična elita ni enotna, ko gre za pomoč Grčiji. Pojasnjuje, da predsednik SDS Janez Janša, ki bo verjetno oblikoval novo slovensko vlado, ni bil naklonjen slovenski finančni pomoči Grčiji.

Pahor je odšel s kislim obrazom

Večernji list danes bolj biografsko poroča o odhodu "simpatičnega premiera Pahorja". Izpostavlja njegovo prijateljstvo s predsednico hrvaške vlade Jadranko Kosor ter navaja, da njegovo zasebno življenje kljub številnim govoricam niso spremljali škandali.

Poudarja, da je imel Pahor "izjemno kisel obraz" po nezaupnici v državnem zboru, da pa bo verjetno ostal na čelu socialdemokratov, ker v SD trenutno nimajo drugega kandidata.

"Zanimivo je, da bosta Pahor in Kosorjeva, po vsem sodeč, isti dan odšla na parlamentarne volitve, na katerih ne eden ne drugi nimata veliko možnosti za uspeh," sklene Večernji list.

Na Hrvaškem bodo parlamentarne volitve predvidoma 4. decembra, ta datum pa kot možnega omenjajo tudi za predčasne parlamentarne volitve v Sloveniji.

STA


Najbolj brano