Lukšič in opozicija nasprotno o enotnem terminu zimskih počitnic

V SDS so ministrstvu za šolstvo predlagali razmislek o enotnem terminu zimskih počitnic in o tem je tekla beseda tudi na današnji seji DZ. Poslanci sklepov o tem sicer danes niso sprejemali, šolski minister, ki opravlja tekoče posle, Igor Lukšič, pa je ponovno zavrnil očitke o gospodarski škodi, ki naj bi nastala zaradi uvedbe enotnega termina.

Šolski minister, ki opravlja tekoče posle, Igor Lukšič, je znova zavrnil očitke, da je zaradi uvedbe enotnega termina zimskih počitnic nastala gospodarska škoda Foto: Leo Caharija
Šolski minister, ki opravlja tekoče posle, Igor Lukšič, je znova zavrnil očitke, da je zaradi uvedbe enotnega termina zimskih počitnic nastala gospodarska škoda Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA> Poslanke in poslanci so danes spregovorili o odgovoru Lukšiča na poslansko vprašanje poslanca SDS Danijela Krivca glede enotnega termina zimskih počitnic. Krivec je na današnji seji izpostavil, da minister v svojih dosedanjih odgovorih ni pojasnil, na osnovi katerih podatkov in mnenj je ponovno sprejel "tako škodljivo odločitev". V SDS med drugim zaradi izraženega interesa turistične in gostinske panoge ter žičničarjev ponovno predlagajo razmislek o dveh terminih.

Lukšič: spremembo so predlagali starši, učitelji in ravnatelji

Lukšič je poudaril, da so v spremembo šli zato, ker so jo predlagali starši, učitelji in ravnatelji. Zavrnil je očitke o gospodarski škodi, turizem je v prvem trimesečju po njegovih besedah celo narasel. Prav tako je izpostavil, da v prvem letu, ko je bila sprememba v veljavi, ni bilo gneče ne na cestah ne na smučiščih. Po njegovi oceni so za to zaslužni tudi poslanci SDS, ker "so zagnali paniko" in so ljudje potem raje ostali doma. Sicer pa je opozoril na nerelevantnost teme v trenutnih političnih razmerah v državi.

Po mnenju poslanke SD Majde Potrata je bila odločitev ministrstva za enoten termin utemeljena. Spomnila je na argument, da 7000 dijakov hodi v šole zunaj svoje regije, kar je v primeru deljenega termina onemogočalo skupno počitnikovanje. Izpostavila je tudi, da so spremembo pravilnika podprli ravnatelji, učitelji in predstavniki staršev.

Gantar: uvedba enotnega termina je bila nepotrebna

Za poslanca Zares Pavla Gantarja pa je bila uvedba enotnih zimskih počitnic "nepotrebna, nekoristna in ni nič pomembnega rešila". Kot je dejal Gantar, takšnega ukrepa ne bi sprejel, tudi sam pa je opozoril, da gre za "razmeroma irelevanten problem".

Poslanec SLS Gvido Kres pa je izpostavil, da je vzrokov za lanski izpad prihodka žičničarjev več in ne le v enotnem terminu počitnic. Vprašanje enotnega ali deljenega termina po njegovi oceni terja temeljito analizo, v SLS pa menijo, da bi morala rešitev iti v smeri deljenega termina.

V SNS po besedah poslanca Mirana Györeka menijo, da so lahko za odločitev o tem relevantne zgolj ustrezne strokovne analize, ki naj jih opravijo kompetentne osebe s področja gospodarstva, šolstva in turizma. STA


Najbolj brano