Biček noče v ACK, terja pa odškodnino

Robert Biček, nekdanji predsednik uprave koprskega ACK, je prepričan, da so ga lastniki družbe lani nezakonito suspendirali in mu dali izredno odpoved. Na delovnem sodišču terja, da mu izplačajo odtegnjene plače in regres, odpravnino ter 27.000 evrov odškodnine. Službe pa si ne želi nazaj, poudarja.

 Nekdanji predsednik uprave koprskega ACK Robert Bišček od družbe terja odškodnino zaradi nezakonitega suspendiranja in  izredne odpovedi.  Foto: Katja Gleščič
Nekdanji predsednik uprave koprskega ACK Robert Bišček od družbe terja odškodnino zaradi nezakonitega suspendiranja in izredne odpovedi.  Foto: Katja Gleščič

KOPER>Roberta Bička je julija lani po osmih letih vodenja družbe nenadoma doletel suspenz in v podjetje ni smel več vstopiti, po šestih mesecih pa je po pošti dobil še izredno odpoved delovnega razmerja. Na zagovor, kot to določa zakon, pa ga delodajalec v vsem tem času ni povabil.

Biček, ki je prek svoje družbe Biko še vedno 15-odstotni solastnik ACK, trdi, da so ga odstranili nezakonito in da za takšno postopanje ni bilo nobenih razlogov. V ACK, ki je v večinski lasti Petra Mahniča, mu očitajo nepravilnosti in nezakonito ravnanje: da je prikrojil bilance s tem, ko je dopustil, da so več računov, ki so izvirali še v letu 2009, knjižili šele leto kasneje, da so bili nekateri računi, ki so jih izstavljali prevozniki za prevoz pošiljk od vrat do vrat, sumljivo visoki, in da je samovoljno sklical skupščino delničarjev Adriacarga (hčerinske družbe ACK).

Preverjali so Bičkovo poslovanje

Sedanje vodstvo ACK, predsednik in član uprave Janez Lenarčič in Janez Kek, sta sodišču pojasnila, da Bička niso povabili na zagovor, ker so sumom nepravilnosti želeli priti do dna. Kazenske ovadbe zoper Bička, ki so jo napovedovali, pa še vedno niso vložili.

“Prej so bile vsaj plače”

Biček vse očitke, ki zdaj iz ACK letijo nanj, zavrača. Tudi priči, vodja računovodstva in vodja ljubljanskega skladišča, ki ju je sicer predlagal toženi ACK, nista potrdili, da bi bil izključno Biček odgovoren za očitane nepravilnosti. “Takšno knjiženje se je dogajalo vsako leto, pred, med in po Bičku,” je potrdila zdaj že nekdanja vodja računovodstva.

Obe priči že od avgusta nista več zaposleni v ACK, saj je večina delavcev zaradi neplačanih plač sama dala izredne odpovedi. “Pod prejšnjim vodstvom smo vsaj prejemali plače, zdaj pa je katastrofa. Pristala sem brez vsega - na zavodu za zaposlovanje,” je sodišču še navrgla nekdanja računovodkinja. Tudi Biček si v ACK ne želi več, zdaj je zaposlen na agenciji za upravljanje kapitalskih naložb države. ACK ima namreč že od začetka avgusta blokirane račune, v podjetju pa je od nekdanjih 49 le še peščica zaposlenih.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano