Sindikati so ostro proti znižanju plač

V zvezi svobodnih sindikatov pozivajo vlado in odbor državnega zbora za finance, naj ne podpreta znižanje plač v javnem sektorju do konca leta 2012 za štiri odstotke. Predstavniki sindikatov so predlog označili kot grob poseg v socialni dialog in dvomijo, da vlada o tem ni nič vedela.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič pravi, da  delovna mesta v Sloveniji uničujejo nesposobni in pogoltni menedžerji, nesposobne uprave, nesposobni nadzorni sveti in pogosto tudi država s slabo zakonodajo.  Foto: STA
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič pravi, da delovna mesta v Sloveniji uničujejo nesposobni in pogoltni menedžerji, nesposobne uprave, nesposobni nadzorni sveti in pogosto tudi država s slabo zakonodajo.  Foto: STA

LJUBLJANA> Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je zanikal utemeljitve predlagateljev omenjenega dopolnila, ki so ga poslanci sprejeli v sredo na parlamentarnem odboru za lokalno samoupravo, da je treba znižati plače zato, da bi ohranjali delovna mesta. Delovna mesta v Sloveniji po njegovem prepričanju niso ogrožena z delavskimi plačami, ampak jih uničujejo nesposobni in pogoltni menedžerji, nesposobne uprave, nesposobni nadzorni sveti in pogosto tudi država “z izjemno slabo zakonodajo”.

Vzpostaviti nov bančni sistem

Kot je Semolič dejal na novinarski konferenci, so za reševanje delovnih mest potrebni drugi ukrepi. Po njegovih besedah je treba vzpostaviti bančni sistem, ki bo omogočal razvoj podjetij in s tem odpiranje novih in ohranjanje obstoječih delovnih mest, potrebne so spremembe na področju javnih naročil, vzpostaviti je treba učinkovit pravni red in izboljšati učinkovitost državnega zbora, da bi sprejemal učinkovito zakonodajo. Prav tako je treba, kot pravi, odpirati zelena delovna mesta ter več znanja in odgovornosti vnesti v delo nadzornih svetov, ki so “med najslabšimi v Evropi”.

Nasprotujejo varčevanju na plečih delavcev

“Nasprotujemo temu, da se želi varčevati na standardu delavk in delavcev, nasprotujemo temu, da se namerava tako enostransko in grobo poseči na področje, ki je v Sloveniji vendar predmet socialnega dialoga,” je poudaril Semolič. Socialni dialog po njegovih besedah seveda ni enostaven, “je trd, je konflikten, ampak vendarle dokazljivo daje v Sloveniji dobre rezultate. Tudi za pogajalsko mizo med zaposlenimi javnega sektorja in državo kot delodajalcem se da ob vseh problemih pokazati tudi na relativno dobre rezultate,” ocenjuje Semolič.

To bo povzročilo revolt

Tudi Bojan Hribar iz Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije je poudaril, da odločitev parlamentarnega odbora za lokalno samoupravo pomeni grob poseg v socialni dialog, saj so se z vlado dogovorili, da enostranskih posegov ne bo. Če se bo to uresničilo, bo to povzročilo revolt, je prepričan Hribar, ki je ob tem omenil tudi možnost stavke.

Drago Ščernjavič iz Sindikata državnih organov Slovenije pa je prepričan, da so ministri za to namero poslancev vedeli. Ščernjavič poslance sprašuje, kje je njihova odgovornost, saj so imeli možnost ustvariti prihranke v proračunu, pa tega niso storili. Zato jih poziva, naj najprej začnejo pri sebi.

Da naj ustavijo konje in ne potrdijo takšnega dopolnila k noveli interventnega zakona, so poslance in vlado pozvali tudi predstavniki drugih sindikatov, Darinka Avguštinar iz Sindikata zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije, David Švarc iz Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije in Mitja Šuštar iz Sindikata kulture in narave Glosa. Ob tem so opozorili tudi na nizke plače nekaterih javnih uslužbencev, ki bi bili z znižanjem plač še posebej prizadeti. Kot je dejala Avguštinova, pričakujejo pravičen odnos znotraj javnega sektorja in pravičen odnos države.

STA


Najbolj brano