Pokojninska reforma je nujna

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je obravnaval letno poročilo Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) za lani. Kot pravi generalni direktor zavoda Marijan Papež, so se pojavljala opozorila o nujnosti sprememb za zagotavljanje vzdržnosti pokojninske blagajne.

Pokojninska reforma bo nujna.
Pokojninska reforma bo nujna. 

LJUBLJANA> Nekateri poslanci so spomnili na neuspelo pokojninsko reformo in poudarili, da bo do nje moralo priti.

Kot je poslancem dejal Papež, so v drugi polovici leta 2010 na Zpiz beležili povečano število zahtevkov za priznanje starostne pokojnine, vse leto pa so prejemali vprašanja, kakšne so možnosti za upokojitev in kako bo, če bo sprejeta nova zakonodaja.

Kljub finančni krizi je bilo lani izvajanje pokojninskega in invalidskega zavarovanja nemoteno, poudarja Papež. Po njegovih besedah so bili prihodki in odhodki izravnani, in sicer v višini dobrih 4,8 milijarde evrov, kar je za 1,5 odstotka več kot leto prej. V letih 2009 in 2010 se je v nasprotju z leti 2003 - 2008 število zavarovancev znižalo, neugodno kaže tudi v letošnjem letu, pravi Papež. Število starostnih upokojencev pa se je lani zvišalo za okrog štiri odstotke, kar je po Papeževih ocenah logična posledica gospodarske krize in finančnih razmer.

Kot navaja Papež, je bila povprečna mesečna pokojnina lani dobrih 578 evrov in je 1,1 odstotka višja od povprečja v letu 2009. Kot zaskrbljujoč je omenil ukrep, po katerem se v letošnjem letu pokojnine s plačami usklajujejo samo za četrtino. Po njegovih ocenah bo to skupaj z drugimi ukrepi kratkoročno in dolgoročno vplivalo na gmotni položaj upokojencev.

Pokojninska reforma je nujna

Kot je dejal poslanec SD Mirko Brulc, so s pokojninsko zakonodajo skušali te negativne trende obrniti v drugo smer. Pokojninska reforma je nujna in o njej ne morejo ljudje odločati na referendumih, saj gre za socialno varnost, je poudaril. Da bo treba več kot očitno pripraviti in sprejeti pokojninsko reformo, meni tudi Jakob Presečnik (SLS), ki je dejal, da je poročilo osnova za pripravo reforme.

Po navedbah Matevža Frangeža (SD) je bilo ob referendumu o pokojninski reformi možno narediti ločnico med odgovorno in neodgovorno politiko. Ob tem se je vprašal, "kaj bomo naredili z armado mladih brezposelnih". Po njegovem prepričanju je treba ustvariti nova delovna mesta, ki bodo predstavljala tudi vir prispevkov za pokojninsko blagajno.

Štefan Tisel (SDS) pa je prepričan, da je treba motivirati mlade, da se čim prej vključijo v pokojninski sistem. Po njegovem mnenju je treba namreč poskrbeti, da bi bilo več zavarovancev in da bi ti delali dlje.

STA


Najbolj brano