Gadafi je pripravljen na “plačance in podgane”

Nekdanji libijski voditelj Moamer Gadafi je zavrnil poročila, da je pobegnil v sosednji Niger. Gadafi je v telefonskem javljanju, ki ga je davi predvajala sirska televizija Arai, omenjene navedbe označil kot “psihološko vojno in laži” ter obljubil, da bodo njegove sile premagale zvezo Nato in libijski nacionalni prehodni svet (NTC).

Moamer Gadafi in njegov sin Saif al Islam sta še v Libiji. Foto: Pool
Moamer Gadafi in njegov sin Saif al Islam sta še v Libiji. Foto: Pool

TRIPOLIS> Gadafi, ki se še vedno skriva na neznanem kraju, je v svojem zadnjem telefonskem javljanju tudi zanikal, da bi bil v vojaškem konvoju, ki je pred dnevi prečkal mejo z Nigrom. Kot je dejal, je namen teh informacij zgolj “oslabiti našo moralo”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nato bo poražen

Dolgoletni libijski samodržec je ob tem zatrdil, da bo Nato poražen, saj mu njegove logistične zmogljivosti ne omogočajo, da bi nadaljeval vojaško posredovanje. Dejal je še, da so njegove sile pripravljene v Tripoliju in drugod okrepiti napade na “podgane” in “plačance”.

Odkar so libijski uporniki 23. avgusta zavzeli Gadafijev kompleks in rezidenco v središču Tripolija, se je polkovnik že večkrat oglasil prek sirske televizije Arai in pozval k uporu. Televizija je v lasti iraškega poslovneža, ki živi v Damasku, Mišana al Džuburija. Ta je edina oseba, ki lahko stopi stik z Gadafijem, odkar se ta skriva.

Gadafi in Saif sta še v Libiji

Mišan al Džuburi je za AFP povedal, da sta Gadafi in njegov sin Saif al Islam še vedno v Libiji, da je z nekdanjim voditeljem pred kratkim govoril in da je ta dobro razpoložen.

Iz bojazni, da bi Gadafi pobegnil čez mejo v države zahodne Afrike, so ZDA države v regiji pozvale, naj bodo pozorne, svoje meje pa naj zavarujejo in primejo člane Gadafijevega režima, je v Washingtonu v sredo dejala tiskovna predstavnica State Departmenta Victoria Nuland.

Vlada v Nigru pa je sporočila, da ni zmožna zapreti meje s severno sosedo Libijo. “Nimamo denarja, da bi zaprli meje,” je za britansko mrežo BBC dejal nigrski zunanji minister Mohamed Bazum. Dejal je, da Gadafi ni prečkal meje z Nigrom, prav tako pa tudi ni zaprosil za dovoljenje za vstop. Izrazil je tudi upanje, da Gadafi sploh ne bo prišel v Niger, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Višje člane Gadafijevega režima so sprejeli v Nigeriji

Oblasti v Nigru so sicer v sredo sporočile, da so na človekoljubni podlagi sprejeli skupino 13 Libijcev, ki so v torek prispeli s konvojem vozil. Ob tem niso sporočili, kdo so Libijci, so pa drugi visoki predstavniki že povedali, da gre za višje člane bivšega Gadafijevega režima, med katerimi je tudi šef Gadafijevih varnostnih služb Mansur Dao.

STA


Najbolj brano