Blaž Kavčič izstopil iz LDS

Predsednik državnega sveta Blaž Kavčič je danes izstopil iz stranke LDS. Kot je zapisal v svoji izstopni izjavi, so “razlike v pogledih na najpomembnejša družbena, gospodarska in politična vprašanja” med vodstvom stranke in njim postale prevelike.

Predsednik državnega sveta Blaž Kavčič je danes izstopil iz stranke LDS. Foto: Stanko Gruden
Predsednik državnega sveta Blaž Kavčič je danes izstopil iz stranke LDS. Foto: Stanko Gruden

LJUBLJANA>“K tej ugotovitvi so me privedla tudi razmišljanja, izjave in dogajanje na zadnji seji sveta stranke, kjer je postalo jasno, da so razlike v pogledih na pomembna vprašanja tako velike, da ni več možno uveljavljati mojih pogledov znotraj te stranke,” je kot dodaten razlog za izstop navedel Blaž Kavčič.

S Kresalovo nimata težav v komunikaciji

Danes je dobil pisno vabilo predsednice LDS Katarine Kresal na pogovor o različnih pogledih. Po Kavčičevih besedah nimajo skupnih pogledov na vlogo trajnostnega razvoja, globalizacijo, vlogo elit v slovenski družbi in na to, kako prekiniti razvojno paralizo v Sloveniji.

S Kresalovo nimata težav v medsebojnem komuniciranju, je zatrdil Kavčič in dodal, da je vsebinsko ta trenutek izginila osnova za razgovor o temah, ki jih predlaga Kresalova. “Z njo se bom verjetno še srečeval, ampak do sestanka na to temo ne bo moglo priti, ker za to v tem trenutku ni več osnove,” je pojasnil.

Tri leta “zaposlen” z novo družbeno pogodbo

Kavčič je povedal, da svoj program oblikuje že zadnja tri leta, in sicer “v dokaj jasno zasnovo neke nove družbene pogodbe, ki je usmerjena v kakovost življenja državljanov kot cilj in na primer v profit kot sredstvo za doseganje tega cilja”. Konkurenčnost moramo po njegovem mnenju prav tako razumeti kot sredstvo in ne kot cilj. Ob tem omenja še trajnostni razvoj in predvsem povezavo politike z javnim interesom, ki se je po njegovih besedah izgubila, saj so politične stranke v Sloveniji izgubile pristen stik z javnim interesom.

Kavčič ne izključuje tudi nove politične stranke

“Te elemente, ki so zelo konkretizirani za posamezne sektorje, področja in strateške izzive, želim uresničiti,” je dejal Kavčič. Predvideva, da bo to morala uresničiti ekipa, saj bo to pretežko za posameznika, vendar so možnosti glede tega še odprte. Kot je pojasnil, ima zelo veliko pogovorov z različnimi strankarskimi in nestrankarskimi akterji na to temo. “Ali se bomo uspeli dogovoriti za združitev sil znotraj ene od obstoječih strank ali bo prišlo do ustanovitve nove stranke na osnovi sodelovanja družbenih gibanj, ki se ta trenutek pojavljajo”, pa je po Kavčičevih besedah zaenkrat še odprto. Njegov cilj je nastop na morebitnih predčasnih oziroma rednih parlamentarnih volitvah, je poudaril in dodal, da Slovenija potrebuje neko resno alternativo.

STA


Najbolj brano