Zakaj bager rije po strugi reke Rižane?

Obletnica lanskoletne ujme, ki je tudi v slovenski Istri povzročila veliko škode, je pred vrati. Delavci ptujskega vodnogospodarskega podjetja Drava so letos že odpravili posledice poplave na Hrastovskem potoku in dveh delih struge reke Rižane, zdaj je na vrsti tretji pri Miših.

Kolesarji in kopalci se te dni ob reki Rižani srečujejo z delavci podjetja Drava. Foto: Ilona Dolenc
Kolesarji in kopalci se te dni ob reki Rižani srečujejo z delavci podjetja Drava. Foto: Ilona Dolenc

ISTRA> Minule dni so najbrž le kolesarji in ljubitelji rečne osvežitve opazili, da se na delu Rižanine struge pri kmetiji Bordon v Dekanih (pri Miših) nekaj dogaja. Delavec nam je pojasnil, da obnavljajo jez, ki ga je porušila lanskoletna poplava, več pa smo izvedeli v Agenciji RS za okolje (Arso), kjer so zadolženi za odpravo posledic ujme.

V tamkajšnji službi za odnose z javnostmi so pojasnili, da gre za delno sanacijo poškodb na pragu v reki Rižani in da poseg spada v okvir programa odprave posledic lanskoletnih poplav, ki jih financira okoljsko ministrstvo.

“Celotni program odprave posledic poplav iz septembra 2010, ki obravnava le vzpostavitev prejšnjega stanja (ne pa naložb), je pripravljen na podlagi popisa poškodb po poplavi na vodni infrastrukturi ter vodnih in priobalnih zemljiščih in znaša za območje oddelka Koper 1,166.900 evrov. Izvedba programa je predvidena v letih 2011, 2012 in 2013,” pojasnjujejo v Arso.

Letos imajo za ta namen na voljo 145.800 evrov. Doslej so delavci podjetja Drava, ki je koncesionar Arso, že opravili obnovitvene posege na delih struge reke Rižane na Bivju in v Cepkih ter na Hrastovskem potoku. Pri Miših naj bi delo trajalo še kakšen teden, nato pa bo prišla na vrsto tudi struga reke Rokave, kjer nameravajo odstraniti prodne nanose pod Dilici.

ILONA DOLENC


Najbolj brano