V Tripolisu po burni noči spet mirno

Po noči, zaznamovani z bombnimi eksplozijami in spopadi med protirežimskimi uporniki ter silami libijskega voditelja Moamerja Gadafija, so se razmere v Tripolisu danes umirile. Uporniki so medtem prevzeli nadzor nad pomembnim mejnim prehodom na libijsko-tunizijski meji, še vedno pa ni znano, kje je Gadafi.

V libijski prestolnici je po burni noči danes mirno. Foto: Reuters
V libijski prestolnici je po burni noči danes mirno. Foto: Reuters 

TRIPOLIS> Po silovitih spopadih z uporniki v Tripolisu minuli teden so Gadafijeve sile po besedah upornikov izbrale drugačno taktiko. Proti upornikom se zdaj borijo gverilsko, z manjšimi, nepredvidljivimi napadi iz skrivališč.

"Ne vemo, kje se skrivajo Gadafijevi možje," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP priznal vodja ene od uporniških skupin Abdelhamid Agleu.

Še v petek zvečer so uporniki sicer zatrjevali, da po torkovem zavzetju Gadafijeve rezidence nadzorujejo že 95 odstotkov Tripolisa. Ne glede na to niso zanikali, da nekatere mestne četrti, kot Abu Salim in Salahedin, še vedno obvladujejo Gadafijeve sile. Spopadi med uporniki in silami režima se še vedno nadaljujejo tudi okrog tripoliškega letališča, še piše AFP.

Uporniki so zavzeli strateški mejni prehod

Po drugi strani je upornikom po poročanju ameriške tiskovne agencije AP, ki se sklicuje na tunizijsko državno tiskovno agencijo, uspelo zavzeti strateško pomemben mejni prehod Ras Adždir med Libijo in Tunizijo.

Uporniki sicer že nadzorujejo nekatere druge mejne prehode na libijsko-tunizijski meji, a je Ras Adždir posebno pomemben. Gre namreč za ključni mejni prehod med državama, osvojitev katerega bo upornikom močno olajšala oskrbo z nujnimi potrebščinami iz Tunizije, še piše AP.

Je Gadafi pobegnil iz Libije?

Prav tako je zavzetje Ras Adždirja pomembno, ker otežuje možnosti Gadafija za pobeg iz Libije. Ugibanja o tem, kje se skriva sam libijski voditelj, se namreč še vedno nadaljujejo. Po podatkih upornikov bi lahko v petek prebegnil iz Libije v Alžirijo, poroča AFP.

Po poročanju egiptovske tiskovne agencije Mena je namreč v petek zjutraj šest blindiranih mercedesov doseglo Gadames na libijsko-alžirski meji, v vozilih pa naj bi bili libijski visoki državni uradniki, med njimi morda tudi Gadafi s sinovi.

Vse do meje je vozila spremljal vojaški konvoj, uporniki pa mu niso mogli slediti zaradi pomanjkanja orožja in streliva, je še poročala Mena.

Informacije doslej niso potrdili ne alžirski ne libijski uradni viri. Tiskovni predstavnik alžirskega zunanjega ministrstva Amar Belani je ob tem le zatrdil, da vodi Alžirija do Libije politiko nevtralnosti in se na nikakršen način ne vmešava v notranje zadeve svoje sosede, še piše AFP.

Alžirija sicer ni priznala libijskega prehodnega nacionalnega sveta upornikov in ni nikoli uradno zahtevala Gadafijevega odstopa, dodaja AFP.

STA


Najbolj brano