Germiču se obeta zadostna podpora poslancev

Podporo Ljubu Germiču za predsednika DZ so za zdaj napovedali poslanci SD in LDS, ki so ga tudi predlagali, pa tudi poslanci SNS, Zares in Desus. V SDS njegove izvolitve ne bodo podprli, nepovezani poslanci in poslanci SLS pa bodo o tem odločali v torek. Tako lahko Germič že sedaj računa na 50 glasov podpore, za izvolitev jih potrebuje 46.

Ljubo Germič Foto: STA
Ljubo Germič Foto: STA

LJUBLJANA> Poslanski skupini SD in LDS sta danes potrdili, da je njihov kandidat za novega predsednika državnega zbora Ljubo Germič, poslanec LDS. Germič lahko tako računa na podporo 33 poslancev, kolikor skupaj štejeta omenjeni poslanski skupini.

Germiča bodo podprli tudi v Zares, ki šteje sedem poslancev, saj je po besedah vodje poslanske skupine Franca Jurija besedah dobro, da DZ deluje urejeno tudi do morebitnih predčasnih volitev, za to pa potrebuje predsednika ali predsednico.

Podprla ga bosta tudi SNS in Desus

Tudi v SNS (pet poslancev) nameravajo podpreti Germiča, saj je po besedah predsednika stranke Zmaga Jelinčiča besedah nevtralen, razmišljujoč in najmanj politično obremenjen od vseh koalicijskih poslancev. “Je človek, na katerega se lahko zaneseš, in človek, ki ne zlorablja svoje politične pozicije,” je za STA povedal Jelinčič.

Podporo kandidatu za predsednika DZ, ne glede na to, kdo bi bil predlagan, pa je obljubila tudi poslanska skupina Desus, ki šteje pet poslancev.

Poslanci SDS so za sedaj edini, ki so mu odrekli podporo. Poslanci SLS (šest) bodo o tem odločali v torek. In tudi nepovezani poslanci se bodo po besedah Vilija Trofenika o tem dogovorili na torkovem sestanku poslanske skupine.

Kumer: Germič je “prava izbira”

Po besedah Dušana Kumra so se v LDS in SD o podpori Germiču odločili soglasno. Menijo namreč, da je Germič "prava izbira" in da bo dobro vodil DZ.

Germič je poslanec že v tretjem sklicu državnega zbora zapored. Je predsednik odbora za zdravstvo, podpredsednik odbora za delo, družine, socialne zadeve in invalide ter član še dveh delovnih teles DZ.

Germič bo, če bo na tajnem glasovanju dobil podporo vsaj 46 poslancev, na mestu predsednika DZ zamenjal Pavla Gantarja (Zares), ki je po izstopu stranke Zares iz koalicije napovedal, da bo 1. septembra podal svoj odstop.

STA


Najbolj brano