Aktivnih prebivalcev je vse manj

V Sloveniji je bilo lani v povprečju 935.543 aktivnih prebivalcev (delovno aktivnih in brezposelnih skupaj), kar je za odstotek manj kot leta 2009. Število brezposelnih je zaradi gospodarske krize tudi lani opazno naraščalo in se je glede na leto 2009 povečalo za 16,4 odstotka.

Lani se je najbolj znižalo število aktivnih kmetov. Foto: Leo Caharija
Lani se je najbolj znižalo število aktivnih kmetov. Foto: Leo Caharija 

LJUBLJANA> Do aprila lani je število aktivnih prebivalcev naraščalo, nato je do julija upadalo, med počitnicami pa se je zaradi končanega izobraževanja nekaterih prebivalcev začelo znova povečevati. To je trajalo do oktobra, novembra in decembra pa je spet upadalo.

Število brezposelnih oseb je zaradi posledic gospodarske krize (omejitve pri zaposlovanju, propadanje podjetij, zapiranje delovnih mest) opazno naraščalo tudi lani. Glede na leto 2009 se je povečalo za 16,4 odstotka - število brezposelnih moških se je povečalo za 19,7 odstotka, število brezposelnih žensk pa za 13 odstotkov.

Največji upad med kmeti

Število delovno aktivnih se je lani glede na prejšnje leto predvsem zaradi gospodarske krize zmanjšalo. Zmanjšalo se je na devetih področjih dejavnosti, med temi na treh približno za desetino - na področju dejavnosti kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo (za 11,7 odstotka), v gradbeništvu (za 9,5 odstotka) in v rudarstvu (za 9,3 odstotka).

Vplivom krize so se zlasti v gradbeništvu pridružili še plačilna nedisciplina, nekonkurenčnost in neustrezno vodenje, v kmetijstvu pa poleg naštetega še strukturni problemi. Na enajstih področjih dejavnosti se je število delovno aktivnih prebivalcev povečalo, najbolj v dejavnosti strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti (za 4,5 odstotka).

STA


Najbolj brano