Vojko Bernard, predsednik Alpe Adria Green, o plinskih terminalih

Zgodba o plinskem terminalu ima že dolgo brado, ki pa je kot kaže vsaj na italijanskem političnem prizorišču že davno odločena.

Se bodo domačini morali umakniti “višjim ciljem”? Foto: Arhiv Kid Pina
Se bodo domačini morali umakniti “višjim ciljem”? Foto: Arhiv Kid Pina

V Tržaškem zalivu in v Žavljah naj bi se po italijanskem mnenju gradilo ne samo plinski terminal, temveč tudi plinovod. Ministrica za okolje Stefania Prestigiacomo je pred nekaj dnevi v pismu slovenskemu kolegu Roku Žarniću z nasmeškom namesto ene prisolila dve krepki politični zaušnici. Pristojni na slovenskem ministrstvu za okolje in prostor se po skorajda dveh letih še vedno sprenevedajo in si zatiskajo oči pred očitnimi interesi italijanske političnogospodarske srenje. Vse očitneje postaja, da bomo zaradi nezavzetosti slovenskih političnih inštitucij poleg plinskega terminala dobili še plinovod Trst-Gradež-Vileš.

Vojko Bernard je predsednik okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green, ki gradnjama jasno nasprotuje in vsa ta leta neuspešno apelira na pristojne.

> Ali ne kaže pismo italijanske ministrice, ki ga je posredovala slovenskemu kolegu Žarniću, na popolnoma podcenjevalen odnos do slovenskih stališč?

“Italija ne kaže le podcenjevalnega, temveč popolnoma ignorantski odnos do slovenskih stališč. Vedeti je potrebno, da naj bi zaradi predvidene lege bil večji del vplivov na okolje plinskega terminala na morju na slovenski strani. Podobno lahko trdimo tudi o kopenskem terminalu v Žavljah.”

> Rezultati, do katerih se je dokopala omenjena italijanska komisija, naj bi v Slovenijo prispeli po poletnih počitnicah, kar kaže na še eno v vrsti znanih zavlačevanj italijanske politike, o katerih bi imeli marsikaj povedati Slovenci v Italiji.

“Že prva ocena glede kopenskega terminala v Žavljh je v Slovenijo prispela, ko je bila v Italiji dejansko že vsa stvar potrjena in odločena. Menim, da nas Rim jemlje kot podalpsko vas, s katero ravna, kot se mu zljubi. Natanko tako se obnaša tudi v tem primeru.”

> Kako je v Sloveniji? Ali je ministrstvo za okolje in prostor povabilo organizacijo Alpe Adria Green k sodelovanju pri pripravi strategije glede gradnje plinskega terminala?

“V času prejšnjega ministra za okolje in prostor smo še nekako sodelovali. Odkar je prevzel vajeti v roke sedanji minister Žarnič, sodelovanja ni več.”

ROBI ŠABEC

Celoten pogovor preberite v petkovi prilogi 7. val tiskane izdaje Primorskih novic.


Najbolj brano