Vlačič obljublja osnutek nacionalnega železniškega programa

Ministrstvo za promet pripravlja osnutek novega nacionalnega železniškega programa, in sicer na podlagi študije pričakovanih blagovnih tokov čez ozemlje Slovenije v prihodnjih letih, je danes povedal prometni minister Patrick Vlačič. Osnutek bo šel v razpravo predvidoma konec poletja.

Minister za promet Patrick Vlačič je napovedal nov nacionalni železniški program.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Minister za promet Patrick Vlačič je napovedal nov nacionalni železniški program.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA> Nacionalni program je osnova, na kateri temelji razvoj infrastrukture. "Slovenija si zasluži nov nacionalni program," je pred komisijo DZ za nadzor javnih financ, ki je obravnavala revizijsko poročilo računskega sodišča o razvoju javne železniške infrastrukture v času med majem 2004 in 2009, menil Vlačič. Na ministrstvu osnutek pripravljajo, v javno razpravo pa ga bodo poslali v "relativno kratkem času", a ne med počitnicami, je dejal minister.

Program bo sicer vseboval tri scenarije, ki predvidevajo različno stopnjo nadgradnje obstoječe infrastrukture. Po Vlačičevih besedah bo tako bolje razvidno, "za koliko denarja kaj dobimo", oz. bo lažje oceniti smiselnost investicij.

Računsko sodišče je sicer v reviziji ugotovilo, da so aktivnosti pri načrtovanju razvoja javne železniške infrastrukture le delno vodile k smotrni porabi javnega denarja. Po prepričanju Vlačiča bo k bolj učinkovitemu načrtovanju in izvajanju investicij prispevala nova organizacijska struktura, saj je ministrstvo ukinilo direkcijo za investicije, nekdanji DDC pa preoblikovalo v Družbo za razvoj infrastrukture (DRI), nad katero bo ministrstvo lahko izvajalo boljši nadzor.

Vozlišče na Črnem Kalu bi bilo predrago

Poslanca SDS Petra Verliča je sicer med drugim zanimalo, zakaj se je vlada odločila spremeniti načrte, ki so predvidevali povezavo med Divačo in Trstom z vozliščem pri Črnem Kalu. Na ministrstvu za promet so izračunali ocenjeno vrednost dvotirne proge med Divačo in državno mejo prek Sežane na okrog 400 milijonov. Prek Črnega Kala bi bilo pa še enkrat toliko, so mu odgovorili.

Poslanca SDS Andreja Vizjaka je ob tem zmotilo, da ministrstvo razpravlja o načrtih, čeprav ne more vedeti, katerega od v osnutku nacionalnega programa predlaganih scenarijev bo DZ izbral. Poslanec Vili Trofenik, ki je v torek zapustil poslansko skupino Zares, pa je izpostavil, da glede na ugotovitve računskega sodišča dosedanje načrtovanje in izvajanje investicij ni bilo ustrezno, ter se zavzel za izboljšanje sistema. Vlačič je sicer zatrdil, da bo z novo organizacijo to tudi doseženo. STA


Najbolj brano