Janša za oblikovanje predvolilne koalicije

Prvak SDS Janez Janša je na današnji novinarski konferenci dejal, da si SDS želi oblikovanja predvolilne koalicije s strankami, s katerimi je sodeloval v minulem mandatu. To je bila po njegovih besedah tudi edina koalicija, ki je zdržala cel mandat. NSi je na sodelovanje pripravljen, Desus in SLS pa predvolilnih dogovorov ne bosta sklepala.

Janez Janša Foto: STA
Janez Janša Foto: STA

LJUBLJANA>"Kar se tiče predvolilnih koalicij v volilnem sistemu, kakršnega imamo, se pravi proporcionalnem volilnem sistemu, so možni zgolj ohlapni predvolilni dogovori. Mi si želimo takšnega dogovora predvsem s strankami, s katerimi smo sodelovali v prejšnjem mandatu," je na novinarski konferenci na sedežu stranke povedal Janša.

Ne bojijo se sodelovanja

Poudaril je, da je bila to tudi edina koalicija, ki je zdržala cel mandat od začetka do konca, kar pomeni, "da smo morali biti zelo strpni pri koalicijskem usklajevanju in dovolj učinkoviti, da nihče od koalicijskih partnerjev zase ni videl boljše možnosti izven te koalicije". To, pravi Janša, je bil unikaten primer v slovenski politični zgodovini.

Takšni dogovori so po njegovih besedah vedno stvar več strank, pri čemer poudarja, da so njihove ponudbe znane, njihova vrata odprta in se ne bojijo sodelovanja s komerkoli. Spomnil je še, da je SDS "ponudil sodelovanje tudi preko sedanjih ali nekdanjih političnih razmerij. Slišali ste arogantne zavrnitve tega sodelovanja, vendar to ni naš problem, ampak problem tistih, ki sodelovanje zavračajo."

SLS v dogovore šele po volitvah

Toda dve od strank, ki so v minulem mandatu sodelovale z SDS - SLS in Desus, sklepanje predvolilnih koalicij zavračata.

V SLS so "glede na slabe izkušnje iz preteklosti (različna povezovanja)" trdno odločeni, da ne bodo sklepali nobenih predvolilnih dogovorov, temveč bodo na prihodnje parlamentarne volitve šli samostojno z volilnim programom, "ki bo dajal odgovore na ključna vprašanja današnje Slovenije", je dejal predsednik SLS Radovan Žerjav.

Morebitne dogovore bodo v SLS sklepali šele po volitvah.

Desus bo šel na zmago

Morebitno povabilo Janše v predvolilno koalicijo bi zavrnil tudi Desus, je za STA pojasnil prvak te stranke Karl Erjavec. Zatrdil je, da z Janšo nimajo takih pogovorov, prav tako v predvolilni strategiji nimajo nobenega načrta za vstopanje v kakršnokoli predvolilno koalicijo.

Na volitvah bo Desus nastopil samostojno, pravi Erjavec, pri čemer "gremo na zmago". Po njegovih besedah bo imel program Desus svoje obraze, pripravljeni so tudi prevzeti odgovornost za vodenje države.

"Menimo, da smo v tem trenutku edina stranka, ki bi lahko premagala Janeza Janšo, zato bi bilo povezovanje povsem nesmiselno. Smo namreč konkurenca," je spomnil Erjavec. Tudi med programom Desusa in programom SDS so po njegovih ocenah razlike, zato je vprašanje programske kompatibilnosti.

NSi pripravljena na povezovanje

Medtem NSi upa na pripravljenost SDS in SLS za programsko sodelovanje. Predsednica NSi Ljudmila Novak je pobudo že naslovila na Janšo in Žerjava. "Stranke slovenske pomladi so tiste, ki lahko Slovenijo izpeljejo iz nastale politične in gospodarske krize ter krize vrednot," so prepričani v NSi. V stranki pozdravljajo zamisel skupine aktivnih državljanov o vodilih slovenske pomladi za zmago na naslednjih volitvah v DZ.

STA


Najbolj brano