Policisti bodo danes svoj dan obeležili na Holmcu

Danes je dan slovenske policije, ki so ga policisti določili v spomin na organiziran upor agresorju na slovenskem ozemlju in v spomin na spopad policistov z JLA na mejnem prehodu Holmec leta 1991. Tam bo drevi osrednja državna slovesnost, na kateri bo slavnostni govornik predsednik vlade Borut Pahor.

27. junija 1991 se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade v Sloveniji začela desetdnevna osamosvojitvena vojna.
27. junija 1991 se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade v Sloveniji začela desetdnevna osamosvojitvena vojna. 

HOLMEC> Po razglasitvi temeljne ustavne listine o neodvisnosti Republike Slovenije 25. junija 1991 in slovesni razglasitvi odločitve za lastno državo, se je dan pozneje v noči na 27. junij z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela desetdnevna osamosvojitvena vojna. Že na njen prvi dan so se policisti na mejnem prehodu Holmec spopadli z Jugoslovansko ljudsko armado, zaradi česar so ta dan izbrali za svoj praznik.

Slovesnosti se bodo udeležili tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, generalni direktor policije Janko Goršek, predsednik združenja Sever Miha Molan in policisti iz vse Slovenije. Proslavo, ki jo je zasnoval scenarist Tomaž Letnar, bosta neposredno prenašala Radio in Televizija Slovenija, organizatorji pričakujejo okrog tisoč udeležencev.

Prireditev na nekdanjem mejnem prehodu organizirajo ministrstvo za notranje zadeve, policija, združenje Sever in koroški pokrajinski odbor združenja. S prireditvijo ob dnevu slovenske policije bodo obeležili tudi 20-letnico samostojne države in ob tem izpostavili vlogo policije pri osamosvajanju države ter zagotavljanju varnosti.

Spomnili se bodo v vojni za Slovenijo padlih šestih miličnikov, med katerimi sta tudi na Holmcu preminula Željko Ernoić in Bojan Štumberger. Njima v spomin bodo na prireditvi odkrili spomenik, ki ga je zasnoval koroški arhitekt Borut Bončina.

STA


Najbolj brano