Koalicijski trojček je razbit, vlada vztraja

Koalicijo in vlado v ponedeljek zapušča že druga partnerica, Zares, kar odpira vprašanje sposobnosti nadaljnjega dela vlade. Zahteve po njeni rekonstrukciji niso izpolnjene, premier Borut Pahor ne bo odstopil, po mnenju številnih so najboljša možnost predčasne volitve.

Od štirih koalicijskih strank od jutri, ko bo iz vlade izstopila Zares, ostajata le še dve.  Foto: STA
Od štirih koalicijskih strank od jutri, ko bo iz vlade izstopila Zares, ostajata le še dve.  Foto: STA

LJUBLJANA> Usoda te vlade je, kaže, odvisna od LDS, ki za zdaj edina ostaja ob boku SD.

Po tem, ko je koalicijo pred časom že zapustil DeSUS, se bo z odhodom stranke Zares v opozicijske vrste razbil tudi t.i. koalicijski trojček. Poleg političnih nesoglasij je že tako okrnjeno koalicijo pretresel sicer pričakovan, vendar močan padec treh zakonov na zadnjem referendumu.

Po ocenah LDS in Zares je za poraz na superreferendumu v veliki meri odgovorna nizka kredibilnost vlade, zato sta pričakovala njeno temeljito rekonstrukcijo. Zares je največji koalicijski stranki po referendumu dal dobra dva tedna časa za predloge, sicer je napovedal odhod iz koalicije. Namero bo tudi uresničil, saj SD in Pahor rekonstrukcije nista predlagala, prav tako sta se uprla pričakovanjem, da bo obenem odstopil tudi premier Borut Pahor. Ta je namreč po oceni Zares najbolj odgovoren za nizko kredibilnost vlade.

Premier tudi brez podpore LDS

Pahor je sporočil, da namerava manjšinsko koalicijo konsolidirati in vztrajati do konca mandata ali pa do predčasnih volitev, pri čemer ga njegova stranka podpira. Sprva je napovedal možnost vezave svoje zaupnice na interventni zakon, ki ga je vlada napovedovala v primeru padca pokojninske reforme, vendar bo finančne posledice padca reforme vlada blažila z rebalansom proračuna.

Zares, ki bo premiera v ponedeljek verjetno tudi pisno obvestila o odhodu iz koalicije, napoveduje, da bo v DZ glasovala po svoji presoji, kot opozicija. Na koalicijsko pogodbo namreč ne bo več vezana. Enako ravna nekdanji koalicijski partner DeSUS.

Pahor bo tako morda zaupnico vezal na rebalans, v tem primeru pa bi verjetno ostal brez podpore Zares. Po njenem mnenju bi bila vezava zaupnice na rebalans izsiljevanje in nepoštena poteza, mišljena s predpostavko, da bi poslanci težko glasovali proti rebalansu. Takšne zaupnice ne odobrava niti LDS, zato bi premier moral iskati podporo pri drugih poslancih.

Rekonstrukcija vlade bo nujna

Kakšna bo usoda manjšinske koalicije ter po odhodu Zares tudi sposobnost delovanja vlade in DZ, je tako še v največji meri odvisno od ravnanja najmanjše koalicijske stranke. S predsednico LDS Katarino Kresal, ki sicer tudi pričakuje rekonstrukcijo vlade, se bo Pahor pogovarjal že v ponedeljek. Če bo LDS ostala ob premieru, ostaja vprašanje njenih pogojev in pričakovanj, če bo tudi ta stranka zapustila koalicijo, pa so predčasne volitve verjetno neizbežne.

Nekakšna rekonstrukcija vlade bo sicer nujna, saj bodo v ponedeljek odstopne izjave podale vse tri ministrice Zares; ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, ministrica za gospodarstvo Darja Radić ter ministrica za kulturo Majda Širca.

V DZ tako za zdaj ostaja le še 33 koalicijskih poslancev, 28 iz vrst SD in pet iz LDS. To je precej pod večino poslanskih glasov, zato bo sprejemanje zakonov močno oteženo.

Kdaj bodo predčasne volitve?

Ob zagati na političnem prizorišču je zato vse več pozivov k predčasnim volitvam, ki so bile še do nedavnega po mnenju številnih analitikov praktično nemogoče. Po prepričanju opozicijskih SDS, SLS in DeSUS so predčasne volitve najboljša možnost, v SNS pa menijo, da ni tako. V LDS in Zares predčasnim volitvam ne nasprotujejo, po ocenah SD pa je to pač skrajna možnost, ki pride v poštev, če Pahor v DZ ne prejme zaupnice.

To bi bila tudi najhitrejša pot do predčasnih volitev. V primeru nezaupnice ima DZ mesec dni časa, da izvoli novega mandatarja. Če ga ne, morajo biti najpozneje v dveh mesecih po razpustu parlamenta predčasne volitve, ki jih razpiše predsednik republike.

DZ bo rebalans proračuna sprejemal na julijski, to je zadnji seji pred parlamentarnimi počitnicami. Za zdaj še ni jasno, ali bo Pahor na rebalans vezal zaupnico. STA


Najbolj brano