Grški parlament kljub protestom potrdil varčevalni načrt

Grški parlament je danes potrdil sveženj varčevalnih ukrepov, ki naj bi rešil dolžniško krizo v državi. Poslanci so ukrepe, od katerih je odvisna nadaljnja mednarodna finančna pomoč skoraj bankrotirani Grčiji, sprejeli kljub množičnim protestom pred stavbo parlamenta in splošni stavki v državi.

Pred grškim parlamentom se je zbralo več tisoč protestnikov.  Foto: Str
Pred grškim parlamentom se je zbralo več tisoč protestnikov.  Foto: Str

ATENE> Poslanci so o predlaganem varčevalnem načrtu v višini 28 milijard evrov in 50-milijardnem načrtu privatizacije razpravljali od ponedeljka. Glas za ukrepe “je edina pot, da si kupimo čas za začetek velikih sprememb, ki jih potrebuje država”, je ob začetku glasovanja pozval grški premier George Papandreu. Obljubil je tudi, da bo “storil vse, da bi preprečil kolaps te države”, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Julija bi Grčijo čakal bankrot

Za ukrepe je v 300-članskem parlamentu na koncu glasovalo 155 poslancev, 138 jih je bilo proti, pet se jih je vzdržalo, dva pa sta bila odsotna. Vladajoči socialisti so sicer izgubili enega izmed svojih 155 poslancev, a so pridobili enega opozicijskega poslanca. Parlament naj bi sicer v četrtek glasoval še o podrobnostih varčevalnih ukrepov, navaja AP.

Sprejem varčevalnih ukrepov je bil nujen, da bo Grčija dobila obrok posojila v višini 12 milijard evrov od Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) ter se s tem izognila bankrotu, ki ji v nasprotnem primeru grozi že sredi julija. Peti obrok sodi v sklop lani dogovorjene pomoči državi v višini 110 milijard evrov v treh letih.

Dvodnevna stavka

Grški sindikati so varčevalnim ukrepom vlade ostro nasprotovali in so že v torek v državi organizirali 48-urno splošno stavko, ki je dobesedno ohromila promet v grški prestolnici in na mejah. Pred parlamentom se je poleg tega zbralo več tisoč protestnikov, pri tem pa je prišlo tudi do izgredov, v katerih je morala policija uporabiti solzivec. Približno deset ljudi je bilo ranjenih, poročajo tuje tiskovne agencije.

STA


Najbolj brano