Več barv, manj smeti

V izolski občini so se končno resneje lotili ločenega zbiranja odpadkov. Komunala postavlja nove zabojnike - modre, zelene in rjave barve, označene z rdečo, rumeno, belo, belo-rjavo in črno nalepko. Z Denisom Beletom na čelu upajo, da bodo občani pravilno odložili več kot petino odpadkov, lani so jih namreč zgolj 14 odstotkov.

V mestnem jedru in ponekod po Livadah  že stojijo novi zabojniki. Na posnetku prvi z leve  je namenjen za biološke odpadke. Drugod  bodo najpozneje čez dva meseca. Foto: Sijan Pretnar
V mestnem jedru in ponekod po Livadah že stojijo novi zabojniki. Na posnetku prvi z leve je namenjen za biološke odpadke. Drugod bodo najpozneje čez dva meseca. Foto: Sijan Pretnar

IZOLA> Modri zabojniki z rdečo nalepko so namenjeni papirju in kartonski embalaži, tudi manjšim kartonskim škatlam, embalažam prehrambenih izdelkov, denimo, testenin, kartonski embalaži pralnih praškov in manjših aparatov. Tja sodijo papirnate serviete in valovita lepenka.

Glede na zmogljivosti bi izolsko komunalno deponijo lahko uporabljali še 10 do 15 let. Vendar je njeno obratovanje v rokah države oziroma ministrstva za okolje in prostor. Po veljavnih uredbah naj bi občinske deponije zaprli čez štiri leta.

Kam z umazano in tetrapak embalažo

A če je embalaža umazana ali so bila v njej zamrznjena živila, gre - podobno kot celofan ter vreče za cement in krmo - med tako imenovane ostale odpadke v zelen zabojnik s črno nalepko. Namenjen je higienskim vložkom, plenicam, ušesnim palčkam, vrečkam za sesalec, zobnim ščetkam, ohlajenemu pepelu, lepilnemu traku, porcelanu, šiviljskim ostankom, tapetam pa tudi voščenemu ovoju za sir in ovitku klobas.

MIRJANA CERIN

Podrobneje o tem, kam spadajo katere smeti, preberite v sredini tiskani izdaji Primorskih novic.


Najbolj brano