S sprevodom do vrhunca Praznika češenj (+ video)

S tradicionalno povorko kmečkih vozov in plesom so Brici sinoči zaključili Praznik češenj. Letos so dogodke razporedili na kar tri vikende. Ob prazniku občine so nagrado podelili lanski vinski kraljici Andreji Erzetič.

Andreja Erzetič je letos prejela nagrado občine, ob njej župan Franc Mužič
Andreja Erzetič je letos prejela nagrado občine, ob njej župan Franc Mužič  

DOBROVO> Če so lani kmetje tarnali, da je neugodno vreme oklestilo okrog 40 odstotkov pridelka češenj, so letos lahko zadovoljni, saj je ta žlahtni briški sadež obilno obrodil, pa tudi kakovost je dobra.

Praznik, krona dobre letine

Številni Brici so češnje prodajali ob glavni cesti, a se jih je veliko odločilo tudi za organizirano prodajo. Ta se je očitno dobro prijela, odkupljena količina pa je letos velika tudi zaradi dobre letine. “Odkupili smo okrog 30 ton češenj, kar je bistveno več kot lani, ko smo prevzeli med štirimi in petimi tonami,” je povedal Erik Kovič iz podjetja Polavi, ki je z Brici sklenilo 90 pogodb o odkupu češenj. “Letos je bila letina dobra, pa tudi interes za prodajo je bil bistveno večji. K temu je veliko pripomogla občina. V enem dnevu smo odkupili tudi do štiri tone,” je zadovoljen Kovič, ki napoveduje, da bodo z dosedanjo prakso nadaljevali. V prihajajočem tednu se bodo že lotili odkupovati breskve.

Ker razlogov za skrb glede letine ni bilo, je lahko bilo bolj prešerno tudi na prazniku. Po prvih dveh koncih tedna, ko so se obiskovalci napojili s koncerti, kulturo, delavnicami, kolesarskim maratonom in podobnimi dogodki ter Polono Makorič iz Medane okronali za novo kraljico češenj, so v zaključnem vikendu spet dobili nekaj za vsakega: od boksarjev, do dalmatinske klape, foklore, rokerjev in elektronske glasbe ter nekaj športa in rekreacije.

Včerajšnji zaključek s stojnicami, karavano starodobnikov in seveda nepogrešljivo povorko kmečkih vozov z godbo na pihala, ki je vsakoletni vrhunec praznika, ter zaključno zabavo s plesom je bil pika na i.

Nagradili so vinsko kraljico

S praznikom češenj v Brdih proslavljajo tudi občinski praznik. Na petkovi slavnostni seji občinskega sveta. se je župan Franc Mužič spomnil dosežkov občine v minulem letu.

Nagrado občine je prejela lanska slovenska vinska kraljica Andreja Erzetič, tudi prva vinska kraljica iz Brd, ki je, kot poudarjajo v obrazložitvi nagrade, še kako znala poskrbeti za uveljavljanje Brd po Sloveniji in drugod: “V svojih nastopih je vedno prikazala, iz kakšnega majhnega raja prihaja, takšnega, ki ga mora vsakdo doživeti. Brda je predstavljala prek delovnih in gostoljubnih Brik in Bricev, slastnih češenj, nenazadnje prek odličnih vin, med katerimi je največ pozornosti posvetila rebuli.” Pripravila je tudi nekatere projekte, kot je Vino in mladi. MM, AS


Najbolj brano