Popovič se bo boril za ohranitev enotne občine

Po odločitvi ustavnega sodišča, da ustanovi občino Ankaran, koprski župan Boris Popovič napoveduje, da bodo v Mestni občini Koper izkoristili “vse pravne možnosti” za ohranitev enotne mestne občine. Med temi se sami nagibajo k sprejemu ustavnega zakona, za kar se bodo zavzeli že v tem mandatu državnega zbora, vsekakor pa v naslednjem.

Boris Popovič Foto: Tomaĺľ Primoĺľiäť/Fpa
Boris Popovič Foto: Tomaĺľ Primoĺľiäť/Fpa

KOPER> V naslednjem mandatu Boris Popovič namreč pričakuje, da bo “konstelacija političnih sil drugačna” in da bodo tako dobili potrebno večino za sprejem ustavnega zakona, s katerim bi Ankaran ponovno priključili koprski občini.

Od referenduma do spremembe zakonodaje

Kot je župan še povedal na današnji novinarski konferenci, obstajajo tudi druge možnosti, od referenduma do spremembe zakonodaje v smislu združevanja manjših občin.

Sicer pa je Popovič zadovoljen z odločitvijo ustavnega sodišča, saj je Mestna občina Koper sedaj “ustavna občina” in bodo končno lahko izpeljali redne volitve v občinske organe.

Ustavno sodišče ni odločalo o smotrnosti obstoja občine Ankaran

Na novinarski konferenci je župan spomnil, da so “politične sile” že leta hotele razdeliti občino, in to se je dogajalo tako v času levih kot desnih vlad. Popovič je pri tokratni odločitvi ustavnega sodišča izpostavil ločeno mnenje ustavnega sodnika Ernesta Petriča o tem, da sodišče v tem primeru ni razsojalo o smotrnosti obstoja občine Ankaran niti o smotrnosti razdelitve Slovenije na več kot 200 občin ter dodal, da državni zbor lahko sprejme novo sistemsko ureditev, ki bi lahko uveljavila večjo zaokroženost občin.

Strmčnik: Delitev premoženja med občinama ne bo težava

Popovič je opozoril tudi na nasprotujoče si trditve predstavnika Pobude za ustanovitev občine Ankaran Gregorja Strmčnika, ki je sprva govoril, da jih delitev občinskega premoženja in denar od Luke Koper ne zanima. Strmčnik je namreč za Delo povedal, da delitev premoženja med občinama ne bo večja težava ter da bodo nepremičnine oziroma zemljišča samodejno postala last nove občine. Prav tako naj bi nova občina dobila precejšen delež denarja od koncesnine, ki jo Luka Koper vsako leto namenja koprski občini.

Popovič: To je socialna bomba

Popovič je tudi navedel trditve Strmčnika, da bo država morala pri sprejemanju državne prostorskega načrta (DPN) za širitev koprskega pristanišča prisluhniti tudi njihovim pripombam. Spomnimo, da je DPN tik pred sprejetjem na vladi.

“Jaz sem ves čas opozarjal, da je to konec Luke Koper in konec razvoja, da je to socialna bomba,” je o posledicah ustanovitve občine Ankaran še povedal Popovič.

Za razdelitvijo občine naj bi stal Danijel Starman

Kot je dodal, pa za vsemi težnjami po razdelitvi občine stoji Danijel Starman. Na skupnem sestanku z Danijelom Starmanom, Janezom Starmanom in Gregorjem Strmčnikom naj bi Popoviču tudi ponudili, da bi sodeloval pri razbitju Mestne občine Koper, a je temu odločno nasprotoval.

STA


Najbolj brano