Gambozova prejela nezaupnico

Na današnji konstitutivni seji sveta javnega zavoda Pomorski muzej Piran je predstavnik zaposlenih podal nezaupnico direktorici muzeja Martini Gamboz. Predstavnica piranske občine Lada Tancer je za STA povedala, da bodo z ministrstvom za kulturo naročili skupno revizijo zavoda. V primeru potrjenih nepravilnosti bo župan sklical občinski svet.

Martina Gamboz je danes dobila nezaupnico sveta javnega zavoda Pomorski muzej Piran. Foto: Ariana Buzleta
Martina Gamboz je danes dobila nezaupnico sveta javnega zavoda Pomorski muzej Piran. Foto: Ariana Buzleta

PIRAN> O nezaupnici direktorice Pomorskega muzeja Piran so razpravljali šele pod točko razno, je pojasnila predstojnica urada za družbene dejavnosti Lada Tancer. Poudarila je, da so se člani sveta strinjali, da o problematiki ne morejo odločati na konstitutivni seji. Kot predstavnica občine je člane sveta seznanila tudi s pozivom, ki so ga prejeli od ministrstva, v katerem od ustanoviteljice javnega zavoda zahtevajo obširnejšo revizijo muzeja.

Ministrstvo za kulturo zahteva temeljitejšo revizijo

Pojasnila je, da občina Piran prispeva 20 odstotkov za kritje stroškov muzeja, približno 15 odstotkov krije muzej sam, 65 odstotkov denarja pa muzej pridobi od ministrstva za kulturo. To sedaj od občine kljub revizijskemu poročilu zavoda zahteva ponovno temeljitejšo revizijo.

Najbolj “sumljiva” so interventna sredstva

Sum o nepravilnostih se po besedah Tancerjeve nanaša predvsem na interventna sredstva, ki jih je ministrstvo namenilo za solinarski muzej. Ta spada pod okrilje Pomorskega muzeja Piran, vendar je lastništvo v izključno državni in ne občinski lasti. Na občini zatorej podpirajo izvedbo revizije, vendar le v sodelovanju z ministrstvom, je poudarila Tancerjeva.

STA


Najbolj brano