Izraelska blokada je Palestince obsodila na revščino

Agencija Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) je danes opozorila na katastrofalno visoko stopnjo brezposelnosti med Palestinci na območju Gaze, ki vztraja pri več kot 45 odstotkih. Pri tem so kritizirali predvsem izraelsko blokado, ki je tisoče obsodila na revščino in životarjenje.

Izraelska blokada Gaze je tamkajšnje prebivalce obsodila na revščino, je danes opozorila Agencija Združenih narodov za palestinske begunce.   Foto: Marius Arnesen
Izraelska blokada Gaze je tamkajšnje prebivalce obsodila na revščino, je danes opozorila Agencija Združenih narodov za palestinske begunce.  Foto: Marius Arnesen

GAZA> Stopnja brezposelnosti med Palestinci na območju Gaze je v drugi polovici leta 2010 znašala 45,2 odstotka, kar je približno na ravni enakega obdobja v letu 2009. Vmes se je v prvi polovici leta 2010 stopnja brezposelnosti nekoliko zmanjšala, nato pa se je ponovno povečala, so danes sporočili iz UNRWA in opozorili na hudo krizo na območju Gaze, ki jo še dodatno krepi izraelska blokada.

Blokada od leta 2006

“To so zaskrbljujoči trendi,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik UNRWA Chris Gunness. Kot je dodal, je težko razumeti logiko izraelske blokade, ki “namenoma obsoja na stotine tisoč potencialno produktivnih ljudi na revščino in životarjenje”.

Izrael je blokado območja Gaze uvedel leta 2006, potem ko so palestinski skrajneži ugrabili izraelskega vojaka Gilada Šalita. Leto kasneje jo je še zaostril, ko je oblast na območju prevzelo skrajno palestinsko gibanje Hamas, ki ga ima Izrael za teroristično organizacijo.

Hamas ni utrpel škode

Izrael trdi, da je blokada nujna, da bi na ta način preprečili Hamasu uvoz orožja v Gazo. A kot poudarja Gunnes, nič ne kaže, da bi blokada oslabila Hamas. “Naši podatki kažejo, da je Hamas od leta 2007 celo povečal zaposlenost za petino,” je dejal. A na drugi strani je pojasnil, da je šlo predvsem za zaposlovanje v javnem sektorju, medtem ko je zasebni sektor praktično ugasnil.

Kaznovanje najrevnejših izmed revnih

“Če je bil cilj politike blokade, da bi oslabili Hamas, potem zaposlovanje v javnih službah kaže na to, da ne uspeva. Je pa bila ta politika zelo uspešna v kaznovanju nekaterih najrevnejših izmed revnih na Bližnjem vzhodu,” je še opozoril.

Na območju Gaze živi približno 1,1 milijona ljudi, po podatkih UNRWA pa se je od uvedbe blokade število absolutno revnih, tistih, ki zaslužijo manj kot 1,60 dolarja na dan, potrojilo, še navaja AFP.

STA


Najbolj brano