Berlusconija ponovno ni bilo na sodišče

Na sodišču v Milanu se je danes nadaljevalo sojenje v zvezi z afero Ruby. Milanski tožilci so skušali dokazati, da je milansko sodišče pristojno, da odloča v primeru Ruby. Italijanski premier Silvio Berlusconi, ki je obtožen plačevanja za spolne usluge mladoletni prostitutki in zlorabe položaja, se zaslišanja tudi tokrat ni udeležil.

Silvio Berlusconi Foto: Reuters
Silvio Berlusconi Foto: Reuters

MILANO> Tožilstvo je danes predstavilo protiargumente na 16 pritožb, ki so jih vložili odvetniki Silvia Berlusconija. Ti so med zadnjo obravnavo 31. maja med drugim izpodbijali pristojnost milanskega sodišča, da odloča v primeru Ruby, in zahtevali premestitev sojenja v Monzo.

Državna tožilka Ilda Bocassini je pred sodiščem dokazovala, da je Berlusconi uporabil ves svoj vpliv, da bi maja 2010 dosegel izpustitev takrat 17-letne Ruby, ki jo je zaradi tatvine prijela milanska policija. S tem je premier po mnenju tožilstva zlorabil položaj, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Berlusconijevi odvetniki za sojenje v Monzi

Bocassinijeva je zatrdila, da so bile preiskave proti premierju v skladu z ustavo. Branila je tudi sklep pravosodja, da uvedejo hitro preiskavo proti Berlusconiju, saj so proti njemu obstajali “očitni dokazi”.

Premierjevi odvetniki nasprotno trdijo, da se preiskave nanašajo na dogodke, ki so se odvijali v Berlusconijevi zasebni rezidenci v Arcoreju pri Milanu. Za ta kraj pa je pristojno sodišče v Monzi in ne v Milanu. Milansko tožilstvo zato ni imelo pristojnosti, da uvede preiskavo. Odvetnik Niccolo Ghedini je tudi protestiral zaradi telefonskega prisluškovanja in domnevne kršitve tajnosti pošte, še poroča APA.

Sojenje so prestavili na 18. julij

Tako kot že pri dveh prejšnjih obravnavah v začetku aprila in konec maja, se tudi današnje Berlusconi ni udeležil. Sojenje so zato prestavili na 18. julij, ko bo milansko sodišče odločalo o pritožbah Berlusconijevih odvetnikov.

74-letni Berlusconi je obtožen, da je med divjimi “bunga-bunga” zabavami v svoji vili pri Milanu vsaj 13-krat spolno občeval s tedaj še 17-letno Maročanko Ruby in ji za njene usluge tudi plačal. V Italiji je prostitucija sicer dovoljena, je pa kaznivo uporabljanje uslug mladoletnih prostitutk. Berlusconi naj bi tudi zlorabil svoj položaj, ko je Ruby z osebnim klicem na policijo spravil iz zapora.

STA


Najbolj brano