V pokrajini in občini Trst ponovno leva sredina

Po deset let trajajoči opoziciji bo leva sredina v prihodnje ponovno upravljala občino Trst, še naprej pa bo upravljala tudi pokrajino Trst. To je rezultat drugega kroga upravnih volitev, ki je potekal tudi v nekaterih krajih v Furlaniji-Julijski krajini (FJK), kjer v prvem krogu ni prišlo do prevlade enega od kandidatov.

TRST> Leva sredina je na tokratnih volitvah nastopila enotno in se v Trstu strnila okoli županskega kandidata za občino Trst Roberta Cosolinija in predsednice pokrajine Trst Marie Terese Bassa Poropat, ki je ponovno kandidirala na to mesto, medtem ko je desna sredina tokrat nastopila razdeljena, z več županskimi kandidati.

V prvem krogu brez absolutne večine

Oba kandidata sta bila v prvem krogu volitev, ki je potekal 15. in 16. maja, v prednosti, vendar nista prejela absolutne večine, zato je bil potreben drugi krog. Ta je bil v nedeljo in ponedeljek, Cosolini pa je premagal glavnega desnosredinskega kandidata Roberta Antonioneja s 57,51 odstotka glasov proti 42,49 odstotka. Leva sredina bo še naprej upravljala pokrajino Trst, saj je Bassa Poropatova v drugem krogu prejela 58,67 odstotka glasov, medtem ko je kandidat desne sredine Giorgio Ret prejel 41,33 odstotka.

Svetniki slovenske narodnosti iz leve sredine

V novem tržaškem občinskem svetu bodo še naprej sedeli trije svetniki slovenske narodnosti, vsi iz vrst leve sredine. To so Igor Švab, predstavnik stranke Slovenska skupnost (SSk), ki je kandidiral na listi Demokratske stranke (DS), predstavnik DS Stefano Ukmar in predstavnik Zveze levice Iztok Furlanič, ki so vsi že sedeli v občinskem svetu. V novem tržaškem pokrajinskem svetu pa bo sedelo šest Slovencev: Sandy Klun, Nadja Debenjak in Štefan Čok iz vrst DS, Maurizio Vidali za SSk, Elena Legiša za Zvezo levice in Majda Canziani za Italijo vrednot.

V goriškem pokrajinskem svetu štirje Slovenci

V deželi FJK je leva sredina slavila tudi v drugem krogu občinskih volitev v Pordenonu in Tržiču, medtem ko je v kraju Cordenons tesno zmagala desna sredina. Že v prvem krogu pa je leva sredina zmagala na goriških pokrajinskih volitvah, na katerih je bil potrjen dosedanji predsednik Enrico Gherghetta. V novem goriškem pokrajinskem svetu sedijo štirje Slovenci: Vesna Tomšič in Aljoša Sošol za DS, Mara Černic za SSk (izvoljena na listi DS) in Mario Lavrenčič za gibanje Levica, ekologija in svoboda.

STA


Najbolj brano