Stanje na Japonskem se ne izboljšuje

Japonske oblasti si mrzlično prizadevajo hladiti poškodovane reaktorje v nuklearki Fukušima. Reševalci večjih uspehov še ne beležijo in radioaktivno sevanje se še ne zmanjšuje. Prebivalci, predvsem tujci, zato bežijo z območja. Vse večje je tudi nezaupanje v informacije japonskih oblasti.

Helikopterji so danes nad nuklearko v Fukušimi spustili približno 30 ton vode. Foto: Reuters Tv
Helikopterji so danes nad nuklearko v Fukušimi spustili približno 30 ton vode. Foto: Reuters Tv

TOKIO> Reaktorje v Fukušimi so danes skušali hladiti tudi s pomočjo helikopterjev, ki so na tretji in četrti reaktor spustili približno 30 ton vode. Poskusom hlajenja pregretega jedrskega goriva so se nato pridružila še vojaška vozila z vodnimi topovi.

Stanje je zelo resno, a stabilno

Toda zaenkrat kakega bistvenega napredka ni. Kot ocenjuje Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA), je položaj v Fukušimi “zelo resen, a stabilen”. V zadnjih 24 urah “ni bilo znatnega poslabšanja”, je povedal Graham Andrew z agencije. Vendar pa tudi ni prišlo do izboljšanja.

Kot ocenjujejo strokovnjaki, je v prvem, drugem in tretjem reaktorju prišlo do delne talitve jedrske sredice. V drugem in tretjem reaktorju je verjetno ob izenačevanju pritiska, ki je nastal zaradi prekinitve hlajenja jedrskega goriva, prišlo tudi do poškodb primarnega reaktorskega sistema.

Veliko skrb zbuja predvsem izrabljeno gorivo v četrtem reaktorju, saj je bazen ostal brez vode. Ta reaktor ob potresu sicer ni deloval, a je treba gorivo vseeno hladiti.

Enako naj bi se dogajalo tudi v bazenu z izrabljenim gorivom v tretjem reaktorju, podoben scenarij pa strokovnjaki pričakujejo tudi v petem in šestem reaktorju, ki prav tako nista delovala v času potresa. Nejasna je usoda izrabljenega goriva v prvem in drugem reaktorju, opozarjajo strokovnjaki.

Rešitev nov električni vod do nuklearke

Upanje pravzaprav predstavlja le nov električni vod do elektrarne, s katerim bi zagnali vodne črpalke za hlajenje jedrskega goriva. Potres in cunami sta namreč poškodovala zunanje električno napajanje in tudi zasilne dizelske generatorje, s tem pa tudi hladilne sisteme reaktorjev. Upravljalec elektrarne Tepco je objavil, da so že zelo blizu vzpostavitve novega električnega voda, a jim elektrike v poškodovani elektrarni v četrtek še ni uspelo vzpostaviti.

Ugibanja o vrednosti sevanja

Po podatkih Japonskega atomskega industrijskega foruma, ki jih je objavila slovenska uprava za jedrsko varnost, je bila danes ob 11.10 hitrost sevanja na ograji elektrarne v Fukušimi 646,2 mikrosiverta na uro. Po podatkih spletnega portala Nucnet pa je bilo ob 3.20 po srednjeevropskem času sevanje v bližini glavnega vhoda v nuklearko 1900 mikrosivertov na uro. Malo pred tem je bila izmerjena najvišja vrednost 6400 mikrosivertov na uro.

Normalna stopnja sevanja iz okolja je 0,035 mikrosiverta

Človek ob rentgenskem slikanju prejme dozo približno 20 mikrosivertov, sicer pa je normalna stopnja sevanja iz okolja približno 0,035 mikrosiverta. Doza enega siverta (milijon mikrosivertov) povzroči slabost in bruhanje, medtem ko je prejeta doza nad tremi siverti običajno že smrtna za približno polovico tistih, ki bi jo prejeli v mesecu dni.

Mednarodna skupnost dvomi o podatkih

A v mednarodni skupnosti podatkom, ki prihajajo z Japonske, vse manj verjamejo. Po ocenah vodje ameriške uprave za jedrski nadzor NRC Gregoryja Jaczka je stopnja sevanja iz Fukušime “izjemno visoka”, Kitajska pa je izrazila pričakovanje, da jo bo Japonska “pravočasno in natančno” obveščala o razmerah v poškodovani nuklearki. Na Japonsko je odpotoval tudi generalni direktor IAEA Jukijo Amano, ki želi “izboljšati pretok informacij”.

Japonski reševalci se še vedno trudijo z iskanjem žrtev petkovega rušilnega potresa z magnitudo 9,0 in cunamija, ki je sledil. Doslej so uradno našteli že več kot 15.000 mrtvih in pogrešanih. Umrlo je 5692 ljudi, pogrešanih je 9522, poškodovanih pa je 2409 ljudi, je sporočila policija. A številke bi se lahko še zvišale, opozarjajo. Tudi zato, ker dodatne težave na območju povzročata mraz in sneg, japonske oblasti pa opozarjajo tudi na pomanjkanje elektrike.

Pozivi k odhodu iz Japonske

Odkritih kritik japonskih oblasti ni, a so številne države pozvale svoje državljane, naj zapustijo Japonsko oziroma vsaj 80-kilometrsko območje v radiju nuklearke. Japonske oblasti so na drugi strani ukazale evakuacijo v 20-kilometrskem pasu, v 30-kilometrskem pa so ljudem priporočile, naj se ne zadržujejo zunaj. Sicer pa naj razmere drugod ne bi bile nevarne za zdravje.

Japonska uvedla preverjanje hrane

So pa danes japonske oblasti uvedle preverjanje hrane zaradi morebitne radioaktivnosti. To je prvič, da je Japonska zaradi sevanja uvedla omejitvene ukrepe za hrano domače proizvodnje. Nadzor radioaktivnosti na ljudeh in živilih, ki prihajajo z Japonske, so uvedli tudi v drugih državah. Tajvanske oblasti so na primer radioaktivnost že zabeležile pri 25 potnikih, ki so z letali prispeli z Japonske.

Židan: Japonska hrana ne predstavlja tveganja

Slovenski kmetijski minister Dejan Židan je danes v Bruslju zagotovil, da hrana iz Japonske v tem trenutku ne pomeni tveganja za zdravje evropskega potrošnika. Poleg tega je uvoz hrane iz Japonske v Slovenijo in EU minimalen.

Vendarle države zgolj ne bežijo iz Japonske, ampak ji skušajo tudi pomagati. Ameriški predsednik Barack Obama je japonskemu premierju Naotu Kanu zagotovil “tesno sodelovanje” in vsakršno podporo, ki bi jo Japonska potrebovala pri reševanju težav. Francija je na Japonsko poslala 100 ton borove kisline, ki pomaga pri zmanjševanju radiacije, poslala pa je tudi zaščitno opremo.

STA


Najbolj brano