Črno bela pravljica

Vrhunski, okrog 130.000 evrov vreden Steinwayev koncertni klavir, je po trimesečni “aklimatizaciji” v torek dozorel za otvoritveni koncert. Glasbena šola Idrija s svojimi sedanjimi in nekdanjimi učenci je z njim počastila dan samostojnosti in enotnosti.

Armin Ćoralić na novem steinwayu  Foto: Saša Dragoš
Armin Ćoralić na novem steinwayu  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA> Klavir je glasbeni šoli Idrija pomagala kupiti občina. Ravnatelj šole Emil Semec in župan Bojan Sever sta simbolično prerezala pentljo in ga prepustila mladim pianistom. Pred tem sta se poklonila prazniku dneva samostojnosti in enotnosti, ki ga je šola počastila z otvoritvenim koncertom na klavirju. Profesorica TonjaBrenčič je pojasnila, da je znani pianist in pedagog, tudi sodelavec idrijske šole SijavušGadžijev, v Hamburgu dolge ure izbiral klavir (še v izdelavi) in naposled našel pravšnjega. Leto dni je še minilo, da so ga dokončali in še trije meseci, da so ga v šolski dvorani uglasili, uigrali in aklimatizirali. Ker tako vrhunski klavir zahteva boljšo dvorano, bodo v njeno širitev in akustično dopolnitev v prihodnjem letu vložili okrog 200.000 evrov.

Otvoritveni koncert je pripadel trem najboljšim učencem šole. Za uvod je zaigrala sedanja učenka Gaja Rupnik Caruso (profesorica Helena Plesničar). Nadaljevala pa sta nekdanja učenka, sedaj srednješolka Katarina Brenčič (profesorica Nives Pavlič) in Armin Ćoralić, študent na kraljevem glasbenem kolidžu v Londonu (profesor Andrew Zolinsky). S klasiki - od Bacha in Beethovena prek Liszta do Debussyja in Rahmaninova - so mladi pianisti pričarali pravo glasbeno pravljico na črno belih tipkah.

SD


Najbolj brano