V Posočju ob medvedu povzročajo škodo tudi šakali

Agencija republike Slovenije je zavrnila prošnjo tolminskega območnega zavoda za gozdove za izredni odstrel medveda, ki občasno napada drobnico na območju Kneških Raven in Granta. Na prošnjo za odstrel treh šakalov, ki napadajo drobnico na Bovškem, pa še niso dobili odgovora.

Kosmatinec se je izognil  smrtni obsodbi. Foto: France Anzeljc Petrač
Kosmatinec se je izognil smrtni obsodbi. Foto: France Anzeljc Petrač

TOLMIN, BOVEC> Medveda, ki povzroča preglavice, lovci na območju bohinjsko-tolminskih gora opažajo že od leta 2006. Najpogosteje se zadržuje na severni in severozahodni strani Jalovnika, med Selami nad Podmelcem in Kneškimi Ravnami.

Pred dvema letoma so ga lovci sledili na območju lovskih družin Ljubinj, Prodi Razor, Podbrdo, Otavnik in Porezen. Trije so se celo srečali z njim na razdalji okoli 30 metrov, vendar se je žival umaknila. So pa lahko ocenili, da kosmatinec tehta najmanj 150 kilogramov.

V dveh letih je medved več kot dvajsetkrat povzročil škodo, ki dosega že 15.000 evrov. Pobijal je drobnico, uničeval krmilnice za divjad, napadal čebelnjake in trgal silažne bale. Prizadetim domačinom je prekipelo.

Presenetljiva zavrnitev odstrela

Kot pravi vodja odseka za divje živali in lovstvo pri tolminski območni enoti zavoda za gozdove Iztok Koren, jih je zavrnitev odstrela presenetila. Na zavodu namreč menijo, da odstrel enega medveda ne bi vplival na populacijo teh živali v Sloveniji. Tudi po mnenju zavoda za varstvo narave je odstrel upravičen.

Na Tolminskem razmišljajo o pritožbi oziroma o tem, kako bi se lahko medveda znebili po kakšni drugi poti. “Izredni odstrel bi lahko dosegli le z utemeljitvijo, da je človeku nevaren. Vendar tega ni mogoče trditi. Govorimo lahko le o potencialni nevarnosti,” pojasnjuje Koren.

Agencija za okolje je postopek izdaje dovoljenja za izredni odstrel ustavila, ker je območje Ljubinja, Podbrda in Prodov Razor za medveda prehodni koridor. V njem odstrela ne dovolijo. Agencija svoj sklep dodatno utemeljuje s tem, da bi imel odstrel enega medveda pomemben vpliv na številčno skromno populacijo v Alpah.

Odstrel je sicer mogoč na območju Otavnika in Porezna, ki spada v robni del življenjskega prostora medvedov. Vendar so tudi tam omejitve. Lovci lahko uplenijo le do sto kilogramov težke medvede, kar pomeni, da je nadležni 150-kilogramski kosmatinec, ki povzroča škodo, tudi tam varen.

Istrski šakali napadajo drobnico

Na Bovškem pa rejce drobnice, ki so tudi že imeli slabe izkušnje z medvedi, zadnje čase razburjajo šakali, ki jih v preteklosti v Posočju ni bilo. Koren pojasnjuje, da prihajajo iz Istre. Opažajo družino šakalov z dvema odraslima in štirimi mladiči. Lisici podobni mrhovinarji in plenilci so na Bovškem pred časom pokončali 32 ovac in jagnjeti ter košuto damjaka v ogradi. Povzročili so za 5000 evrov škode. Kot pravi Koren, so zaprosili za odstrel treh šakalov, vendar odgovora še niso dobili. “Ker so v primeru teh živali postopki še bolj zapleteni, pa nimamo veliko upanja na pozitiven odgovor,” ocenjuje.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano