Pahor še brez odločitve o Trobec Bučanovi

Premier Borut Pahor in kandidatka DeSUS za ministrico za lokalno samoupravo Duša Trobec Bučan sta končala več kot dve uri dolg pogovor, po besedah kandidatke zelo odkrit in izčrpen. Odločitve o tem, ali jo bo premier predlagal za ministrico, še ni, se pa Trobec Bučanova v vsakem primeru zavzema za ohranitev tega ministrskega mesta, je povedala medijem.

LJUBLJANA> Trobec Bučanova je z današnjim pogovorom zadovoljna, odločitev o njeni ministrski funkciji pa bo sprejel premier, je dejala v izjavi medijem pred vladnim poslopjem.

Je proti ukinitvi ministrstva

Premier ji je, kot pravi, zastavil veliko vprašanj, na vse je odgovorila, glede odgovorov pa ima dober občutek. Kot je pojasnila, sta govorila tudi o njeni strokovnosti, vprašal jo je tudi o morebitni ukinitvi službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, ki pa mora po njenih ocenah ostati v taki zasedbi, kot je.

Kandidatka namreč meni, da je služba letos dobro delovala, kar se pozna tudi v črpanju evropskih sredstev in zato njena ukinitev ne bi bila dobra niti s stališča EU komisije, je pojasnila novinarjem.

Ultimata DeSUS, ki grozi z izstopom iz koalicije, če je premier kot kandidatke za ministrico ne bi sprejel, pa Trobec Bučanova ni želela komentirati. S predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem se bo sestala še danes.

Na vprašanje, ali bi bila pripravljena to službo vlade voditi samo kot vodja službe in ne kot ministrica, pa odgovarja, da jo je za ministrico predlagala stranka in je to tudi strankina odločitev.

Odločitev v prihodnjih dneh

Tudi iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da sta imela predsednik vlade in kandidatka za ministrico, ki izpolnjuje vse formalne pogoje, zelo temeljit pogovor o nalogah in izzivih tega zahtevnega resorja.

Kandidatka za ministrico pa je premierju predstavila razloge, zakaj se ne glede na njegovo odločitev o tem, kdo bo zasedel ministrski položaj, zavzema za ohranitev ministrstva brez listnice. To bi omogočilo nadaljnji nemoten proces črpanja evropskih sredstev in uspešno uveljavitev sistemskega zakona, kar šteje vlada ta hip za eno od svojih prednostnih nalog, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Kandidatka je v pogovoru menila, da naj do konca mandata zaradi te prednostne naloge ministrstvo brez listnice v vsakem primeru ostane, če vlada ne želi tvegati hudih motenj v sistemu, ki končno daje dobre rezultate.

Pahor bo sicer v torek na rednem sestanku s predsednico in predsednikoma koalicijskih strank ter ob navzočnosti kandidatke za ministrico opravil tudi koalicijsko usklajevanje odločitve, ki jo namerava sprejeti v naslednjih dneh.

STA


Najbolj brano