Od božiča do konca praznikov v Postojnski jami predstave živih jaslic

Za božič bo v Postojnski jami prva predstava živih jaslic. V desetih prizorih bodo predstavili svetopisemske zgodbe božjega rojstva. Čarobno okolje in čas, v katerega so postavljene jaslice, bodo obogatili trio Eroika in 47 zborov iz domovine in tujine.

Od božiča do konca novoletnih praznikov bo v Postojnski jami v okviru živih jaslic na ogled deset svetopisemskih prizorov.  Foto: Miha Koron
Od božiča do konca novoletnih praznikov bo v Postojnski jami v okviru živih jaslic na ogled deset svetopisemskih prizorov.  Foto: Miha Koron

POSTOJNA> V čarobnem okolju kraškega podzemlja so pred več kot dvema desetletjema postavili prve žive jaslice. Odtlej so jih uprizorili že dvajsetkrat, v različnih postavitvah in izvedbah, največkrat pa so svetopisemske prizore postavili ob poti skozi del Postojnske jame.

Tako bo tudi letos, ko je dolgoletna režiserka Gabrijela Brovč postavila prizore v najlepše kapniške prostore. Deset jih bo, od Marijinega oznanjena do prihoda svetih treh kraljev.

“Priprave trajajo vsaj dva meseca, sodeluje pa celoten kolektiv - zdaj že lahko rečem - družbe Postojnska jama. V prizorih sodeluje 48 dijakov in študentov s Postojnskega in iz okolice. Letos bo v jami in pred njo prepevalo 47 zborov iz Italije, Avstrije, Hrvaške in Slovenije, nastopilo bo približno tisoč pevk in pevcev, zato je za letošnjo prireditev primeren slogan Božični festival petja. Vsako od predstav bodo obiskovalci sklenili z ogledom najvišje podzemne jelke, na ploščadi pred jamo pa bo božični sejem, prepevali bodo zbori, poskrbeli bodo za zabavo, hrano in pijačo,” je letošnjo prireditev predstavil njen vodja Dragan Kikovič.

V akustičnem okolju kraškega podzemlja bo letos v enem od prizorov Ave Mario prepeval trio Eroika. Njegovi člani si povabilo na predstave živih jaslic štejejo v čast, po prvih vajah pa jih je že prevzelo tudi praznično vzdušje, ki vlada v jami, so povedali.

V letošnjih jaslicah je prizor Marijinega oznanjenja postavljen na drugo prizorišče. Po mnenju Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine je na območju, kjer so poprej postavljali ta prizor (lani je v njem nastopila Helena Blagne) preveč sige in občutljivih kapniških tvorb, ki bi se lahko poškodovale.

“S to težavo smo se srečali že na samem začetku priprav, vendar dilema, ali prizor prestaviti ali ne, ni bila velika. Trajnostni razvoj pomeni tudi to, da se mora človek v nekem trenutki nečemu odpovedati. Ni nam bilo ljubo, saj je šlo za enega najlepših prizorov, vendar predvsem za nas, ki smo te jaslice že videli. Za tiste, ki jih niso, je v novo okolje postavljen prizor enako privlačen. Če bi vztrajali, to za jamo ne bi bilo dobro. Ker pa tu zaposleni nosimo v sebi slogan - Dobro je tisto, kar je dobro za jamo -, je bila odločitev hitra in enostavna,” je pojasnil solastnik in direktor družbe Marjan Batagelj.

Predstave živih jaslic v Postojnski jami si je lani ogledalo približno 10.000 obiskovalcev. Če bo vreme kolikor toliko ugodno, jih letos pričakujejo še več. Zdaj so namreč povečali oglaševanje prireditve na italijanskem trgu, od koder se nadejajo največ obiskovalce v prvih dveh dnevih novega leta, saj so naši zahodni sosedje božične praznike praviloma preživljajo v domačem krogu.STANA ZAVADLAV


Najbolj brano