WikiLeaks nad DEA, Assange bo pisal knjigo

Spletna stran WikiLeaks je objavila dokumente, ki kažejo, da se je ameriška agencija za boj proti mamilom (DEA) razvila v globalno obveščevalno agencijo, ki jo pogosto izrabljajo tuji politiki, poroča ameriški časnik New York Times. Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange medtem piše avtobiografijo.

WASHINGTON, LONDON> New York Times je v soboto zvečer poročal, da se je ameriška agencija za boj proti mamilom razvila v globalno obveščevalno agencijo, katere dejavnosti presegajo boj proti mednarodnem trgovanju z mamili. Operacije agencije naj bi bile že tako obširne, da jih tuji politiki pogosto skušajo izkoriščati za boj proti svojim političnim sovražnikom.

Panamski predsednik Ricardo Martinelli naj bi avgusta 2009 ameriškemu veleposlaniku tako poslal nujno sporočilo, v katerem DEA prosi, naj se loti njegovih političnih sovražnikov.

“Potrebujem pomoč pri prisluškovanju telefonskim pogovorom,” naj bi dejal Martinelli.

Vodstvo mehiške vojske pa naj bi oktobra lani ameriško veleposlaništvo zaprosilo za tesnejše sodelovanje; razlog za to naj bi bil, da ne zaupajo mehiškim policijskim oblastem.

Ameriška vlada je zavrnila kakršnokoli razpravo o dokumentih, za katere trdi, da ne bi nikoli smeli priti v javnost.

Assange bo pisal avtobiografijo za 1,2 milijona evrov

Ustanovitelj spletne strani, ki je dokumente objavila, Julian Assange pa je v danes objavljenem pogovoru za britanski časnik Sunday Times dejal, da je podpisal pogodbo za svojo avtobiografijo v vrednosti 1,2 milijona evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Assange je dejal, da mu bo denar pomagal v pravni bitki, ki ga čaka, in pojasnil, da je za to doslej porabil že več kot 230.000 evrov. “Ne želim napisati knjige, vendar jo moram,” je delal Assange. STA


Najbolj brano