Poveljnik ladje Nova Gorica o praznovanju novega leta sredi Indijskega oceana

Na ladji Nova Gorica so Božič pričakali sredi Indijskega oceana, prav tako bodo na morju vstopili tudi v novo leto. V Združenih arabskih emiratih se bodo ustavili šele 4. januarja po kar 33 dneh neprekinjene plovbe. A to še ne pomeni, da na ladji ni čutiti prazničnega vzdušja. O tem, kako praznuje novo leto sredi morja, smo se po elektronski pošti pogovarjali s kapitanom Željkom Mlačičem, poveljnikom Nove Gorice.

Kapitan Željko Mlačič Foto: Osebni Arhiv
Kapitan Željko Mlačič Foto: Osebni Arhiv

Kapitan Željko Mlačič (49) je rojen Splitčan, ki pa že dolgo živi v Ankaranu. No, takrat ko ni na morju. A na morju je veliko; na ladjah Splošne plovbe pluje že 31 let, vse od konca srednje pomorske šole v Splitu. Na Novo Gorico se je tokrat vkrcal konec novembra, domači Ankaran bo videl spet maja prihodnje leto.

> Torej ste šli na morje iz koprske občine, vrnili pa se boste morda v ankaransko. Ste za samostojno občino Ankaran?

“Ankaran mi je zelo pri srcu. Je eno najlepših mest v Sloveniji in prav rad bi videl, da se razvija kot samostojna občina.”

>Kje bo Nova Gorica za silvestrovo?

“1. decembra smo s 43.500 ton železove rude izpluli iz Santane v srcu Amazonije v Braziliji čez južni Atlantik in zdaj že plujemo po Indijskem oceanu. V Fudžairahu v Združenih arabskih emiratih bomo 4. januarja natočili gorivo in nadaljevali do Bahrejna, kjer se bomo ustavili 5. ali 6. januarja. Da, za silvestrovo bomo še vedno na morju.”

Nekaj glasbe, karaoke in kakšen dober film

>Se na ladji sredi morja sploh opazi ta dva praznika ali sta to čisto običajna dneva? Kako se na ladji praznuje novo leto?

“Božič in novo leto zagotovo nista dva običajna dneva, tudi na ladji ne. Posadka je imela dela prost dan za božič in tako bo tudi za novo leto. To velja za vse, razen za oficirje krova in stroja, ki imajo pač pomorsko stražo in morajo seveda peljati barko naprej. Jelko smo kot vsako leto okrasili v salonu posadke. Po 8. uri zvečer na silvestrovo bomo praznovali prihod novega leta z glasbo in karaokami ter pogledali kakšen dober film na dvd.”

KATJA GLEŠČIČ

Nadaljevanje pogovora s kapitanom Mlačičem lahko preberete v ponedeljkovi tiskani izdaji Primorskih novic.


Najbolj brano