Gradina iz zakladnice preteklosti

Prijatelji petja in plesa so se v soboto zbrali na prireditvi bistriške folklorne skupine Gradina, ki so jo s petjem, plesom in glasbo popestrili tudi številni gostje.

Sobotno prireditev je pripravila in na njej seveda tudi nastopila folklorna skupina Gradina Foto: Tina M. Valenčič
Sobotno prireditev je pripravila in na njej seveda tudi nastopila folklorna skupina Gradina Foto: Tina M. Valenčič

ILIRSKA BISTRICA> S plesom in petjem ob pesmi Stu ledi, s katero so nekoč v okolici Trsta fantje vabili na šagro in ples, pesem pa je tudi ena od različic meščanskega plesa poljskega izvora, ki je bil velikokrat uvodni ples v plesne prireditve, je folklorna skupina Gradina v dvorano Doma na Vidmu povabila poslušalce in gledalce.

Z uvodnim in tudi ostalimi nastopi v sobotnem večeru plesalci in plesalke Gradine, ki nastopajo po domačih in tujih odrih, ohranjajo lepe spomine, plese in navade iz zakladnice preteklosti. Mentor skupine je Antun Jeger, ki je iz rokvodje bistriške izpostave JSKD Igorja Štembergerja v soboto tudi prejel zlato Maroltovo značko za 20-letno delo na področju folklorne dejavnosti.

Ker pa bodo nekoč mesto folkloristov prevzeli tudi najmlajši, so se kot gostje Gradine občinstvu predstavili tudi v folklorno skupino OŠ Antona Žnideršiča združeni šolarji, ki plešejo otroške ljudske plese, igre in pesmi iz različnih slovenskih pokrajin. Občinstvu so se predstavili ob spremljavi harmonike Metke Primc in flavte Alje Boštjančič.

Mentor skupine je Antun Jeger je v soboto prejel zlato Maroltovo značko za 20-letno delo na področju folklorne dejavnosti.

Gradina je v goste povabila tudi prijatelje iz daljnih krajev. Tako so se bistriškemu občinstvu predstavili plesalci in plesalke Folklorne skupine Kulturno umetniškega društva Franc Ilec Loka iz Rosnja. Ob spremljavi godcev je petnajst parov prikazalo košček plesne dediščine Porabja in Goričkega.

Na odru se je predstavila tudi kulturna skupina Kulturnega društva Rak z Rakeka, ki predstavlja šege, običaje in pesmi z notranjskega območja. Ker je bilo v preteklosti tam čevljarstvo zelo razširjeno, so občinstvu predstavili tudi prvi ples čevljarskih vajencev.

Pred bistriškim občinstvom so nastopili tudi “stari znanci”, ansambel Snežnik iz Ilirske Bistrice, ki si je ime nadel po primorskem očaku in deluje že 28 let. Besedila k njihovim pesmim so prispevali mnogi znani avtorji, občinstvo pa je med drugim prisluhnilo tudi pesmi Starec in polje, za katero je besedilo prispevala domačinka s Prema Danica Pardo.

Gradina je v goste povabila tudi Prvi glas Primorske Majo Porta, sicer domačinko s Knežaka, ki si je laskavi naslov priborila na septembrskem bovškem festivalu. Iz harmonike pa je note izvabljal in občinstvo navduševal še harmonikar Janez Tomažinčič. Prireditev je povezoval Franc Gombač.

TMV


Najbolj brano