Danes o izročitvi Sanaderja Hrvaški

Deželno sodišče v Salzburgu bo danes drugič zaslišalo nekdanjega hrvaškega premiera Iva Sanaderja in naj bi presodilo, ali bodo nadaljevali s postopkom za njegovo izročitev Hrvaški. V primeru, da bi Sanader pristal na poenostavljen postopek izročitve, bi ga lahko Avstrija Hrvaški izročila še letos.

Ivo Sanader Foto: Reuters
Ivo Sanader Foto: Reuters

SALZBURG> Avstrijski mediji so poročali, da bi lahko Sanader še naprej ostal v priporu, če bo sodišče odločilo, da so obtožbe pranja denarja neutemeljene. Govori se tudi o možnosti, da bi sodišče Sanaderja zadržalo v Avstriji in mu omogočilo zagovor s prostosti.

Osumljen pranja denarja in sumljivih poslov

Sanaderja je avstrijska policija prijela 10. decembra pri Salzburgu, Hrvaška pa je tri dni zatem zahtevala njegovo izročitev. Na Hrvaškem ga bremenijo, da naj bi z drugimi storilci oškodoval državni proračun za najmanj šest milijonov evrov. Sanader je vse obtožbe zanikal že pred aretacijo.

Poleg tega naj bi bil Sanader vpleten tudi v sumljive posle s koroško Hypo banko, zaradi česar ga namerava zaslišati preiskovalna komisija koroškega deželnega zbora.

STA


Najbolj brano