“Božič je rojstvo luči, ki prežene vsako temo”

S tem, ko so si kristjani izbrali najbolj črno temo za obhajanje Jezusovega rojstva, so hoteli reči, da ni teme, ki bi bila tako črna, da je ne bi moglo razsvetliti božično sporočilo, je pri polnočnici dejal ljubljanski nadškof Anton Stres. Evangeličanski škof Geza Erniša pa je pri božičnem bogoslužju v Moravskih Toplicah dejal, da smo majhen narod, na žalost še tudi danes precej razklan, zato je več kot nujno definirati skupne vrednote in cilje ter jih uresničevati.

Ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres (Foto: STA)
Ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres (Foto: STA) 

LJUBLJANA, MARIBOR, MORAVSKE TOPLICE >"To, da obhajamo Jezusovo rojstvo sredi najbolj črne teme, je dejanje z jasnim sporočilom. Luč posveti v temi. Tema, ki jo razsvetljuje Božje Dete v jaslicah, je tema našega življenja, je tema bolezni in trpljenja, tema izgub in nesreč, je tema dvomov in nevednosti, strahu in izgubljenega zaupanja, zagrenjenosti in obupa, tema stranpoti, sovraštva in nazadnje smrti. Gre za temo vsega, kar spravlja človeka ob veselje in srečo," je zbrane v ljubljanski stolnici nagovoril ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres.

Nismo vajeni ljubezni

Božično sporočilo po njegovih besedah pravi, da Bog tako sočustvuje z nami, da se nam je pridružil v našem življenju in trpljenju. Ob rojstvu je, kot pojasnjuje Stres, Jezus doživel hladen, celo sovražen sprejem. To je že napovedalo odpor in nasprotovanje, ki ga je bil deležen pozneje, med svojim delovanjem, ko je moral tudi umreti kot najhujši zločinec.

"Ljudje pač nismo vajeni ljubezni, nesebičnosti, požrtvovalnosti, ne pri sebi ne pri drugih. Zato tako težko verujemo vanjo. Mislimo si, da je preveč lepo, da bi bilo lahko res. Tistim pa, ki nam je ta vera milostno podarjena, kakor nam, ki smo se nocoj zbrali pri tej polnočni maši, le-ta prinese veliko veselje," poudarja nadškof.

Luč naj ne ugasne

Vsakdo izmed nas, kot pravi, prej ali slej doživi svojo temo, preizkušnje, skozi katere moramo, pa so lahko zelo različne. "Toda luč je samo ena in dovolj je samo ena, če je tako močna, da ji nobena tema ni kos. Ta luč je Jezus Kristus, ta luč je neskončna Božja ljubezen in naša vera vanjo," je dejal. Kot dodaja, gre za luč, ki je prvič zasvetila v sveti noči in je dokončno zmagala na velikonočno jutro.

Zbranim je zaželel, da jim luč te vere nikoli ne ugasne in da bo močnejša od vsake teme, ki bi jih lahko ogrozila.

Božič je praznik srca

V mariborski stolnici pa je polnočno mašo vodil tamkajšnji nadškof Franc Kramberger. Ob letošnjem božiču je poudaril, da je z Jezusovim človeškim rojstvom v Betlehemu Bog vstopil v človeško zgodovino in se dokončno, nepreklicno zavzel za svet in človeka. Božič je označil za praznik luči, ki ne bo nikoli ugasnila. Po njegovem mnenju to ni praznik samo na koledarju, ob mizi, ob prižiganju svečk, še manj v trgovinah in nakupovanju ali samo v cerkvi, marveč je božič praznik srca in človekove notranjosti.

Določiti skupne vrednote

Kot je pri božičnem bogoslužju dejal evangeličanski škof Geza Erniša, pa moramo nujno definirati skupne vrednote in cilje ter jih uresničevati, če želimo srečno živeti in ustvariti lepo prihodnost za naše otroke in vnuke. "Naj božič postane tisti praznik, ki ga bomo skupaj zmogli praznovati vsi, tako verni kot tudi neverni, takšnega ali drugačnega svetovnega nazora," je pozval.

Božič pa mora trajati tudi, ko sveče ugasnejo in so prazniki mimo, je opomnil škof. Ob tem je poudaril, da se moramo ob tem, ko odpiramo darila in sedemo k obedu, spomniti tudi tistih, ki jim božič ne prinese nobene utehe, saj je zanje to samo še en dan samote, strahu, lakote, bolezni, brezdomstva.

STA


Najbolj brano