V Betlehemu pred božičem na tisoče vernikov

V Betlehemu, mestu, kjer se je po krščanskem izročilu rodil Jezus Kristus, se dan pred božičem zbirajo tisoči vernikov. Na tradicionalni procesiji iz Jeruzalema je v Betlehem danes že prispel tudi latinski patriarh Jeruzalema, nadškof Fuad Tval.

BETLEHEM> Tval je na betlehemski trg Manger vstopil skupaj s skavti iz krščanskih šol in mladinskih gibanj. Zvečer bodo na trgu različne prireditve, med drugim tudi zborovsko petje božičnih pesmi, opolnoči pa bo patriarh Tval daroval slovesno mašo. Čeprav je sam muslimanske vere, se bo maše udeležil tudi palestinski predsednik Mahmud Abas.

Tval je v pridigi, ki so jo objavili pred drevišnjo polnočnico, prosil, da bi zvonovi cerkva prekrili zvok orožja na Bližnjem vzhodu. "Ob tem božiču si želimo, da bi Jeruzalem postal ne le prestolnica dveh narodov (izraelskega in palestinskega), temveč model razumevanja in sobivanja treh monoteističnih religij za ves svet," je v pridigi še navedel 70-letni Tval, vernike pa je zaprosil, naj molijo za mir.

Betlehem je kljub temu, da ga tako kot večino Zahodnega brega obdaja izraelski varnostni zid, tudi letos poln vernikov in turistov, v hotelih pa prostih postelj ni več. Slovesnosti se bo udeležilo tudi približno 7000 vernikov iz Zahodnega brega, ki jim je Izrael izdal dovoljenja za obisk Betlehema, poleg njih pa še nekaj sto vernikov iz Gaze.

STA


Najbolj brano