Pogled v leto 2010: Revščina vse bolj trka na vrata

Potem ko se je mestna občina Nova Gorica pred leti uvrščala med najbolj razvite občine v Sloveniji, so se v zadnjih letih predvsem z gospodarsko krizo razmere zelo poslabšale. Število brezposelnih se je v zadnjih treh letih podvojilo, prosilcev za raznovrstne socialne pomoči je vse več in s tem tudi revščina že krepko trka na vrata.

Matej Arčon: “ Žal se dogaja to, da ob množici ljudi, ki so na robu preživetja, v Hitu stavkajo krupjeji, ki prejemajo mesečno  približno 3000 evrov bruto plače” Foto: Leo Caharija
Matej Arčon: “ Žal se dogaja to, da ob množici ljudi, ki so na robu preživetja, v Hitu stavkajo krupjeji, ki prejemajo mesečno približno 3000 evrov bruto plače” Foto: Leo Caharija

V mestni občini so socialno krizo kot posledico gospodarske krize občutneje zaznali pred dvema letoma po stečaju Mipa in s finančnimi težavami v nekaterih podjetjih. Da bi ublažili socialne stiske brezposelnih in drugih, potrebnih socialne pomoči, so se še tesneje povezali s socialnimi in humanitarnimi organizacijami, ki delujejo v občini.

Denarja je premalo

V občini so v letošnjem proračunu povečali znesek za socialne pomoči na 100.000 evrov, kar pa očitno ne zadostuje. Poleg zakonskih obveznosti, kot so plačilo zdravstvenih prispevkov nezavarovanim, regresiranje oskrbe ljudem v institucionalnem varstvu, subvencije najemnin, pogrebni stroški, plačevanje družinskega pomočnika in pomoč na domu, dodeljujejo tudi enkratne denarne pomoči na podlagi občinskega odloka o denarnih socialnih pomočeh.

Po podatkih novogoriškega zavoda za zaposlovanje, ki pokriva Goriško brez idrijske in cerkljanske občine, se je število brezposelnih v zadnjih letih precej povečalo. V mestni občini se je stopnja brezposelnosti v treh letih z 4,4 odstotka dvignila na 8,6. Dobra tretjina brezposelnih je starih med 50 do 60 let, skoraj četrtina pa med 40 in 50 let. Razmere so v nekaterih drugih občinah še bolj kritične, saj je stopnja brezposelnosti v tolminski in bovški občini že presegla 10 odstotkov, v ajdovski pa je 9,4-odstotna.

“Denarna pomoč je namenjena plačevanju šolskih kosil oziroma stroškov povezanih s šolanjem, najnujnejših položnic, zdravstvenih storitev, ki niso krite z zdravstvenim zavarovanjem, za nakup kurjave in ozimnice,“ pojasnjujejo v občinskem oddelku za družbene dejavnosti. Letos so obravnavali več kot 400 vlog za enkratno denarno pomoč, ki znaša največ 459 evrov.

Stroga merila

V Centru za socialno delo, ki pokriva območje šestih občin nekdanje novogoriške občine, dodeljujejo socialne pomoči na podlagi zakona o socialnem varstvu.

“V praksi zaznavamo kar nekaj pomanjkljivosti pri izvajanju zakona, na kar smo že večkrat opozorili pristojno ministrstvo. Kot dokumentacijo za pridobitev denarne socialne pomoči je treba priložiti potrdilo o stanju na transakcijskem računu, za kar pa nekatere banke zahtevajo plačilo. Pri dodelitvi izredne denarne socialne pomoči pa morajo upravičenci 15 dni po prejemu nakazila dostaviti dokazila (račune) o namenski porabi tega denarja, saj je sicer v letu in pol ne morejo več uveljaviti,” pravi direktorica centra Ivanka Drnovšček.

Paketi lajšajo stiske

Pri lajšanju socialnih stisk sta v veliko pomoč območno združenje Rdečega križa in škofijska Karitas, ki ljudem pomagata s prehranskimi paketi, z oblačili, pri nakupu šolskih potrebščin, plačilih najnujnejših položnic in z enkratnimi denarnimi pomočmi.

Po besedah sekretarja območne organizacije RK Aleša Markočiča so do konca oktobra gmotno pomagali 186 družinam oziroma 445 posameznikom, pri čemer je finančno pomoč prejelo 55 družin. “Razdelili smo skoraj 8500 evrov denarnih pomoči, več kot 700 prehranskih paketov in pralnega praška, dobrih osem ton hrane iz intervencijskih zalog EU ter veliko količino oblačil in obutve,” pravi. Poleg tega so 18 otrokom omogočili brezplačne počitnice in 50 šolarjem razdelili bone za prehrano.

Krupjeji pa stavkajo

V Karitas so letos z različnimi oblikami socialnih pomoči pomagali 800 družinam in številnim otrokom. Poleg prehranskih paketov, oblačil in pripomočkov za osebno higieno pomagajo tudi z darovanjem pohištva in gospodinjskih aparatov. Učencem in dijakom iz socialno šibkih družin pa krijejo del stroškov pri šolskih obrokih, nakupu šolskih potrebščin in plačilu oskrbe v dijaških domovih.

“Socialne in humanitarne organizacije, ki veliko prispevajo k lajšanju socialnih stisk, delujejo na območju nekdanje novogoriške občine, zato bo v bodoče treba okrepiti sodelovanje in s tem še izboljšati sistem različnih oblik socialnih pomoči. Za izhod iz krize in s tem izboljšanje socialnega stanja ljudi pa bo treba spodbuditi razvoj gospodarstva in povečati investiranje,” meni novogoriški župan Matej Arčon.

Žal se dogaja, da ob množici ljudi, ki so na robu preživetja, v Hitu stavkajo krupjeji, ki mesečno prejemajo približno 3000 evrov bruto plače, dodaja župan.

IRENA TUREL


Najbolj brano